25 Απριλίου 2013

Η στατιστική ως φρένο


Για πολλά χρόνια τώρα η κύρια δουλειά μου είναι οι στατιστικές. Δεν είμαι στατιστικολόγος, απλά είναι ένα βάρος που μου φόρτωσαν, κυρίως ελλείψει άλλων …πρόθυμων, αλλά και κυρίως λόγω του δικού μου κωλύματος να θέλω να διατηρώ και να επεξεργάζομαι στοιχεία παρελθόντων χρόνων και να τα συγκρίνω με το παρόν.

Δεν πρόκειται λοιπόν για καθήκον με τη στενή έννοια του όρου, αλλά περισσότερο για δική μου εγκεφαλική βλάβη να προσπαθώ να λύνω τα προβλήματα του δημοσίου.

Από τότε που πρωτοασχολήθηκα, κάπου 2 δεκαετίες τώρα, κατάλαβα ότι η στατιστική είναι ο εξυπνακίστικος/αδιόρατος τρόπος να λες ψέματα με αριθμούς. Αν ο άλλος δεν χαμπαριάζει από αναλύσεις και ιστογράμματα μπορείς να τον φέρεις στα “νερά” σου παρουσιάζοντάς του αρλούμπες και θαμπώνοντάς τον με φούμαρα. Μπορείς να “πειράξεις” τα νούμερα εστιάζοντας την προσοχή του ακροατή σου στη χρονική περίοδο και στους αριθμούς που σε βολεύει για να τον οδηγήσεις όπου εσύ θες.
Κάποιος είχε πει πως “υπάρχουν τριών ειδών ψέματα: τα απλά ψέματα, τα καταραμένα ψέματα και η στατιστική”. Αυτό στην Ελλάδα από τους στατιστικολόγους έχει γίνει πια τρόπος ζωής και το δούλεμα στους στατιστικολάγνους πάει σύννεφο.....

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας Ανεργίας Βρούτσης, από την 1η Μαρτίου έως τις 24 Απριλίου καταγράφηκαν 46.488 αναγγελίες πρόσληψης και 37.538 απολύσεις σε όλη την επικράτεια.
(Οι απολύσεις είναι δεδομένες, οι προσλήψεις έχουν …αναγγελθεί)


Ο πρωθυπουργός κ. Σόιμπλε Σαμαράς επικαλούμενος τα …στοιχεία του υπουργείου Εργασίας Ανεργίας μας διαβεβαίωσε πως “για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις…”.

Μη γελάτε γιατί δεν τελείωσα. Έχει κι άλλο.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε λέγοντας πως “αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε «εποχικούς» παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος”.

“Έχουμε, λοιπόν, μια πρώτη ένδειξη ότι η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει. Το τονίζω ότι είναι μόνον ένδειξη. Αλλά είναι μια ένδειξη ισχυρή που μένει να επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες ότι πρόκειται για μια τάση: ότι η αύξηση της ανεργίας ουσιαστικά έχει φρενάρει και ότι αντιστρέφεται σε σταδιακή μείωση της ανεργίας”.
“Έχουμε και μια δεύτερη καλή ένδειξη. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία ICAP, σε 1.085 εταιρίες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμιά, μία στις δύο σχεδιάζουν ή σκέφτονται να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013. Και πάνω από τα μισά απ’ αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας. Κι η έρευνα αυτή προέρχεται από τα τέλη του Φλεβάρη. Το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει”.

(Σημ: οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Επειδή κ. Σαμαρά μου αρέσει και μένα το χιούμορ λέω να σε αβαντάρω. Θα παραθέσω τα στοιχεία της ICAP που δόθηκαν στη δημοσιότητα και χρησιμοποίησες και εσύ (όπως σε βόλεψε) για να πείσεις το πόπολο.
Ολόκληρη η στατιστική ανάλυση (ο Θεός να την κάνει) βρίσκεται εδώ. Προσωπικά επέλεξα 4 από τις κάρτες για να σχολιάσω.
πίνακας 1
Σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα (1) οι μετρήσεις διενεργήθηκαν από 11-22 Φεβρουαρίου 2013. Αφορούν 1.095 επιχειρήσεις σε σύνολο 10.500 ερωτηματολογίων που εστάλησαν σε επιχειρήσεις με τζίρο ≥ του 1 εκατ. ευρώ.
πίνακας 2
Στον πίνακα (2) διαπιστώθηκε ότι 438 εταιρείες (από τις 1.095 που απάντησαν στα ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε 10.500 επιχειρήσεις!) τη 2ετία 2011-2012 είχαν επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ. Στον πίνακα δεν φαίνονται οι επενδύσεις παλαιοτέρων ετών για να διαπιστωθεί η αύξηση ή η μείωση των επενδύσεων. Λεπτομέρειες!

Ομολογώ πως δεν αντιλαμβάνομαι πως στη 2η σελίδα της στατιστικής εμφανίζονται αυξήσεις κεφαλαίων ύψους 7,8 δισ. ευρώ σε 8.390 εταιρείες, τη στιγμή που στην έρευνα συμμετείχαν 1.095 επιχειρήσεις. Ενδεχομένως (;) η ICAP (το υπουργείο) να προχώρησε την ανάλυση ένα βήμα παραπέρα και να θέλησε να συμπεριλάβει στη στατιστική μέτρηση και άλλες εταιρείες, πέραν των όσων απάντησαν στα ερωτηματολόγια.

Αν υποθέσουμε πως τα στοιχεία είναι αληθή και γίνονται αποδεκτά, όφειλε η ICAP (το υπουργείο) να παραθέσει και άλλα στοιχεία σχετικά με αυτές τις 8.390 επιχειρήσεις, όπως επί παραδείγματι το ύψος του κύκλου εργασιών, τις επενδύσεις, το δανεισμό τους, τη χρηματιστηριακή τους αξία (αν υπάρχει), το εργατικό τους δυναμικό, ενδεχόμενες προσλήψεις ή απολύσεις το επίμαχο διάστημα κλπ.
Δεν το έκανε και οι λόγοι είναι προφανείς.

Τέλος, αυτό το 47% των περιπτώσεων που αύξησαν τις θέσεις εργασίας και αυτό το 50% που τις διατήρησαν στα προηγούμενα επίπεδα, ποιον αριθμό εταιρειών αφορά; Τις 438 ή τις 8.390; Τι ψάχνω τώρα, ε;

πίνακας 3
Στον πίνακα (3) έχουμε το καλύτερο όλων! Στην ‘πίτα’ εμφανίζεται ένα 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να σχεδιάζει ή να σκέφτεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις μέσα στο 2013. Προσέξτε! Να σχεδιάζει ή να σκέφτεται!!! Απόφαση δεν υπάρχει πουθενά. Ούτε έναρξη υλοποίησης των …σχεδίων.
 Ο Μανόλης με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια…!
Κατά τα λοιπά, εκείνο το έρμο, το ασήμαντο ποσοστό του άλλου 50% που απάντησε αρνητικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων μέσα στο έτος …το έφαγε η μαρμάγκα. Η απάτη που λέγαμε!

πίνακας 4
Στον πίνακα (4) βλέπουμε πως οι (1.095) εταιρείες πιστεύουν πως οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις θα έχουν θετική επίπτωση στις θέσεις εργασίας σε ποσοστό 58%, ενώ οι επενδύσεις που πραγματοποίησαν το 2012 είχαν θετική επίπτωση στις θέσεις εργασίας κατά 47%.

Μάλιστα. Από τη μια έχουμε αύξηση 47% σε κάτι που έγινε πέρσι και από την άλλη δηλώνουμε πως θα έχουμε αύξηση φέτος κατά 23% σε κάτι που σχεδιάζεται. Και αυτό το ‘θα’ το αποκαλούν πρόοδο.

Πάμε τώρα από την αρχή γιατί δεν απαντήσαμε (όχι εμείς, ο Σαμαράς) στο βασικό στοιχείο της έρευνας. Οι υπόλοιπες 9.405 επιχειρήσεις που δεν απέστειλαν συμπληρωμένα ερωτηματολόγια (αν υποθέσουμε πως έτσι είναι), για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν;

- Βαρέθηκαν;

- Με την πτώση του τζίρου τους και τις απολύσεις προσωπικού το θεώρησαν γελοίο να απαντούν σε κωλόχαρτα της ICAP (του υπουργείου);

- Έκλεισαν;

- Οι επιχειρηματίες μετανάστευσαν, αυτοκτόνησαν, ή βρίσκονται στη φυλακή;

- Αν συμμετείχαν και οι 10.500 επιχειρήσεις, είναι σίγουρος ο Σαμαράς και οι εγκέφαλοι της ICAP (του υπουργείου) ότι η …τάση που καταγράφηκε θα ήταν η ίδια;


Πάντως εγώ κ. Σαμαρά (που είμαι μονίμως πνεύμα αντιλογίας) άλλα πράγματα θυμάμαι. Ενδεικτικά:

- Μετά από 2 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα έκλεισε η Aldi και τα 38 καταστήματα στην Ελλάδα και αποχώρησε. Στο δρόμο 642 εργαζόμενοι.

- Λουκέτο στο εργοστάσιο της Shelman (Βασιλικό Χαλκίδας) το οποίο ιδρύθηκε το 1962!!! Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας ξύλου στην Ελλάδα. Απολύθηκαν 174 εργαζόμενοι.

- Έκλεισε η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα (το εργοστάσιο ιδρύθηκε το 1926). Η ανακοίνωση της εταιρείας έκανε λόγο για μείωση κατά 80% από το 2008 έως σήμερα των πωλήσεων της εταιρείας στην Αττική, που ήταν η κύρια αγορά του συγκεκριμένου εργοστασίου. Στο δρόμο 236 εργαζόμενοι.

- Έκλεισε η χαρτοποιΐα Delica που λειτουργούσε από το 1984 στην Πάτρα. Στο δρόμο 70 εργαζόμενοι.

- Έκλεισε το εργοστάσιο της Pepsico-ΗΒΗ στο Λουτράκι. Στο αέρα οι 20 εργαζόμενοι.

Τις επενδύσεις δεν τις έχω δει ακόμα, τουναντίον κ. Σαμαρά θυμάμαι κάποιες από-επενδύσεις και στις ανέφερα να σου φρεσκάρω τη μνήμη. Και δεν αναφέρομαι στις μικροεπιχειρήσεις του κυρ Κώστα με το μικρομπακάλικο ή της κυρα-Αντωνίας της μοδίστρας. Μιλάμε για μεγάλες επιχειρήσεις, μερικές εκ των οποίων με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα που είχαν στο παρελθόν δώσει δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους.

Αυτά είναι κάποια από τα αποτελέσματα της πολιτικής σας που μας είχατε γανώσει τον εγκέφαλο πως η μείωση του κόστους εργασίας θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης.

Μπαρμπούτσαλα Αντωνάκη!

Και δραματικές μειώσεις μισθών επιβάλλατε και συλλογικές συμβάσεις καταργήσατε και αποζημιώσεις εξαφανίσατε και μειώση φορολογίας τους δώσατε και απόδοση ΦΠΑ σε εκατοντάδες δόσεις τους επιτρέψατε και οι επενδύσεις όχι μόνο δεν ήρθαν, αλλά έφυγαν και αυτές που υπήρχαν.
Ποιός φταίει;
Θέλει και ρώτημα; Μα φυσικά ο λαός που τα στέλνει σε φορολογικούς παραδείσους και δεν αγοράζει skip!

Όταν μέσα στο φετινό Ιανουάριο είχαμε 3.000 επιπλέον ανέργους κάθε μέρα, είναι τουλάχιστον ύβρις να βγαίνετε και να περηφανεύεστε για …φρεναρίσματα. Κάντε πρώτα πράξη αυτά που υπόσχεστε πως θα κάνετε και πάψτε να μας αναλύετε ιστογράμματα του κώλου από στατιστικές που παραγγείλατε οι ίδιοι.

Όταν κ. Σαμαρά ο αυτόχειρας πέσει στο γκρεμό, μετά το πρώτο χτύπημα σε βράχο θα φρενάρει. Αυτό νομίζεις πως θα του αποτρέψει την υπόλοιπη πτώση ή θα τον επαναφέρει στη κορυφή;

Έχω την εντύπωση πως δεν είμαι ο μόνος που σιχάθηκα τις ασυναρτησίες σου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου