23 Μαΐου 2016

Αίτνα ,"ξύπνησαν" πάλι οι άνεμοι και οι θεοί της φωτιάς


Από την πρώτη καταγεγραμμένη έκρηξη το 475 π.Χ.,η Αίτνα ,το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης ,κάνει αισθητή την παρουσία του σε όλες τις εποχές .Άνεμοι ,θεοί της φωτιάς και ο Γίγαντας Εγκέλαδος ξύπνησαν πάλι την περασμένη Τρίτη και ο ουρανός στην ανατολική Σικελία έγινε κόκκινος..Οι ηφαιστειολόγοι χατακτηρίζουν αυτόν τον τύπο έκρηξης ως «Strombolian» δηλ.είναι ήπια εκρηκτικά.

Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.

Στη Σικελία που ο μύθος μπλέκεται με την Ιστορία , ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και αυτό ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα. Στη Σικελία σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις ο Ήφαιστος είχε στήσει το εργαστήρι του κάτω από την Αίτνα,και ακριβώς πάνω στο σβέρκο του Τυφώνα ,που ο Δίας τον είχε συντρίψει εκεί.Ο Ήφαιστος ορίστηκε από τον πατέρα Δία φύλακας του Τυφώνα και του ηφαιστείου,που από τότε βγάζει φωτιά λόγω των πολλών κεραυνών που έριξε ο Δίας για να τον νικήσει.Σε αυτή τη φωτιά ο Ήφαιστος δούλευε τα θαυμαστά έργα του.Άλλωστε τα ηφαίστεια,όπως δηλώνεται και από την ίδια τη λέξη,ανήκουν στη δικαιοδοσία του θεού της φωτιάς.

Εικόνες απο την Αίτνα στο παρακάτω βίντεο του Turi Caggegi


πληροφορίες : rt.com -wikipedia-edu.gr 
πίνακας : Χατζημιχαήλ Θεόφιλος-Αίτνα και Βεζούβιος, 1926



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου