20 Μαΐου 2016

Πύλος: Τίτλοι τέλους για το λιμάνι...


Γράφει ο Γρηγόρης Τραγγανίδας

Από χθες, το παραδοσιακό λιμάνι της Πύλου, ο ιστορικός χαρακτήρας και περιβάλλον της, είναι τυπικά παρελθόν. Σύντομα θα είναι παρελθόν και ουσιαστικά, όταν θα ξεκινήσουν και ολοκληρωθούν τα έργα υπό τον τίτλο «Νέα Μαρίνα Πύλου», τα οποία απαιτούνται από την κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, για να γίνει «ελκυστική» η «επένδυση», δηλαδή το ξεπούλημα του λιμανιού, στους ιδιώτες και η εμπορευματοποίησή του προς όφελος του κεφαλαίου στον τουρισμό.

Η αντίσταση που επέδειξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία στις καταστροφικές απαιτήσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το λιμάνι της Πύλου, αντίσταση που εκφράστηκε και με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων στις 7 Απρίλη όπου τέθηκαν όροι οι οποίοι καθιστούσαν «μη εκλυστική» την επένδυση, κάμφθηκε. Ηταν αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση δεν θα άφηνε τους αρχαιολόγους να σταθούν εμπόδιο στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίες, ως γνωστόν, αποτελούν προτεραιότητα των «προαπαιτούμενων» από τους δανειστές. Δεν παύει, όμως, να είναι λυπηρό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του liberal.gr, το ΤΑΙΠΕΔ έλαβε θετική γνωμοδότηση σε ό,τι απαίτησε, με επουσιώδεις «διορθώσεις». Μεταξύ άλλων θα κατασκευαστούν πλωτές εξέδρες, ξύλινος επιθαλάσσιος διάδρομος, πρόβλεψη κτιριακής κάλυψης 30% με συντελεστή δόμησης 0,2 κτίρια ύψους 7.50 μέτρων, μέχρι… και πύργος ελέγχου ύψους 12 μέτρων.

Τα περί «συνεργασίας» της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το ΤΑΙΠΕΔ πριν από κάθε επιμέρους μελέτη, αλλά και η εξέταση της ανανέωσης του νερού στο λιμάνι ώστε να μην μετατραπεί σε βούρκο ο πυθμένας του, που περιλαμβάνονται στην γνωμοδότηση, αποτελούν μάλλον «ευχές».

Σύντομα και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Πύλου, κυρίως όσοι νομίζουν ότι η μετατροπή του λιμανιού τους σε Φλοίσβο θα φέρει την «ανάπτυξη» στην περιοχή, θα διαπιστώσουν, με τον πιο δύσκολο τρόπο, ότι αυτό που είχαν και έχασαν ήταν ασύλληπτα πολυτιμότερο από αυτό που απέκτησαν.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, την οποία φοβόταν και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων όπως προκύπτει από πρόσφατη ανακοίνωσή του, αποδεικνύει, ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να αποτελέσει μόνιμο αίτημα και διαρκής προτεραιότητα του λαϊκού κινήματος. Συνήθως, οι καταστροφές στα υλικά σπαράγματα της συλλογικής ιστορικής μνήμης και ιστορίας είναι μη αναστρέψιμες.

Οπως και το περιβάλλον, έτσι και τα μνημεία, δεν τα κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Τα δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.

 toperiodiko

φωτογραφία της Τιτίκας Μπουρνάκη από τη σελίδα  Fb "Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας":  Το λιμάνι της Πύλου,σε καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1950 με  κτίσματα που υπάρχουν και σήμερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου