2 Οκτωβρίου 2013

Καταστροφή του Αμαζόνιου απο την εξόρυξη χρυσού στο Περού (βίντεο)

Φωτογραφία πάνω απο την παράνομη εξόρυξη
  
Στο βίντεο 1 η Guido Lombardi  αφηγειται λεπτομερώς τις ζημιές που προκαλεσε η εξόρυξη στονοτιοανατολικό Περού  

 Βίντεο από τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού, που έχουν μετατρέψει ένα τμήμα του δάσους του Αμαζονίου σε σεληνιακό τοπίο .

Η  Περουβιανή δημοσιογράφος και πολιτικός Guido Lombardi  παρουσιάζει στο κοινό  το  βίντεο που γυρίστηκε με  wingcam πάνω στο Carnegie Airborne Observatory ( CAO ) , ένα αεροπλάνο που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για να διεξάγει προηγμένη παρακολούθηση και ανάλυση των δασών του Περού . Η  δημοσιότητα που πήρε το θέμα από την εκπομπή είναι σημαντική , γιατι το θέμα της εξόρυξης χρυσού στο Περού  δεν είναι ευρέως γνωστό , παρά τις επιπτώσεις που δημιουργει αυτη η δραστηριότητα . .

Σύμφωνα με τον Greg Asner ,επιστήμονα της Carnegie Department of Global Ecology ο οποιος ηγειται της CAO,περισσότερα από 50.000 εκτάρια έχουν επηρεαστεί από την εξόρυξη χρυσού μόνο  στο νότιο τμήμα του διαμερίσματος Madre κάνουν Dio. Μια μελέτη -που σύντομα θα δημοσιευθεί , σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας Asner καθώς και  ερευνητές  του Περού , θα δείξει ότι ο ρυθμός  εργασιών έχει σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια , ανεβαίνοντας από 2.166 εκτάρια ετησίως, πριν από το 2008 σε 6.145 μετά .
 Ενώ οι αριθμοί μπορεί να φαίνονται κατι  αφηρημένο ,  τα παραπάνω δείχνουν  , πως η  έκταση και το σύνολο της καταστροφής είναι εκπληκτική Οι τεράστιες εκτάσεις των τροπικών δασών ,πλούσιες  σε άγρια ​​ζώα, έχουν εκμηδενιστεί , ενώ τα τρεχούμενα νερά έχουν μετατραπεί σε λασπώδης  βόθρους. Στα ρέματα αποστράγγισης  απο τις περιοχες  εξόρυξης τρέχει αίμα-κόκκινο και φέρουν τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος στις  κοντινότερες πόλεις και χωριά . Σχεδόν όλη αυτή η εξόρυξη είναι παράνομη .
  
Με δεδομένη την αυξανόμενη ζημία - συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών προβλημάτων όπως οι βίαιες συγκρούσεις  , το έγκλημα ,  οι κακές συνθήκες εργασίας , την εμπορία ανθρώπων και την πορνεία -  αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο  Περιβάλλοντος του Περού να αναλάβει δραστηριότητα  . Ο οργανισμός , πιο γνωστός ως MINAM , έχει συνεργαστεί με την ομάδα Asner για να παρακολουθεί τη εξόρυξη σε σχεδόν πραγματικό χρόνο  
 
   
 Βίντεο 2, ο Ernesto Raez  περιγράφει τις επιπτωσεις απο την εξόρυξη χρυσού

." Οι  Αισθητήρες της CAO  παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες (σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ) σχετικά με τα πρότυπα της υποβάθμισης και είναι ειδικά για εξόρυξη χρυσού "λεέι ο  Ernesto Raez , ανώτερος αξιωματούχος MINAM  . " Ενδιαφερόμαστε  για την ικανότητα της τεχνολογίας επί του σκάφους CAO για τον εντοπισμό παράνομης εξόρυξης χρυσού στους ανατολικούς πρόποδες των Άνδεων ( που είναι πολύ λιγότερο ορατές και πιο εύκολο να κρυφτει ) και για την ανίχνευση ιχνών χημικών της εξόρυξης χρυσού στα νερά , κυρίως για την  παρουσία βαρέων μετάλλων " 

Ο  κ.Raez λέει  επίσης ότι η παράνομη εξόρυξη χρυσού πλήττει και  περιοχές με υψηλό υψόμετρο στη λεκάνη της λίμνης Τιτικάκα . « Η διάσταση της παράνομης εξόρυξης στην λεκάνη της Τιτικάκα , ιδιαίτερα στις πηγές του ποταμού Ramis , είναι ακόμη πιο συγκλονιστική από ό, τι στη ζούγκλα ( αν είναι δυνατόν )., είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση με βαριά μηχανήματα ,με μαζική καταστροφή των πολύτιμων υγροτόπων . Αρσενικό έχει βρεθεί  και στην λίμνη Τιτικάκα ." 

Ολόκληρο το άρθρο απο mongabay.ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου