14 Νοεμβρίου 2013

Λίγες λέξεις για τις πτώσεις δένδρων στο πάρκο Αγρινίου


Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε έκθαμβοι τις πτώσεις δένδρων που έχουν συμβεί στο Παπαστράτειο Δημοτικό Πάρκο Αγρινίου.

Ένα φαινόμενο για το οποίο, ως ανοιχτή συνέλευση, έχουμε τοποθετηθεί πρόσφατα καθώς ήδη έχουμε επισημάνει την ανάγκη για προστασία των αιωνόβιων δένδρων. Συγκεκριμένα έχουμε προτείνει τη δημιουργία υπηρεσίας διαχείρισης της βλάστησης του πάρκου, η οποία με καταρτισμένο γεωτεχνικό προσωπικό, δασοφύλακες και παρκοτέχνες να εφαρμόζει συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών για τον εμπλουτισμό, τη συντήρηση και την αναζωογόνηση της υπάρχουσας βλάστησης. Είναι φανερό πως οι πτώσεις των δένδρων συμβαίνουν όχι μόνο λόγω της εισβολής των τεράστιων μηχανημάτων στο ευαίσθητο οικοσύστημα του πάρκου αλλά και λόγω του γεγονότος πως για πολλά χρόνια η βλάστησή του έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από τη δημοτική αρχή.

tree-fall-3tree-fall-2Έχουμε ήδη επισημάνει την αδήριτη ανάγκη σύνταξης ενός ενδελεχούς βοτανικού μητρώου και δενδρολογίου, όπου χρειάζεται να καταγράφονται όλες οι εργασίες που γίνονται σε κάθε δένδρο ξεχωριστά (κλαδεύσεις, φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, καλλιεργητικοί χειρισμοί κλπ). Παράλληλα, χρειάζεται άμεσα να διατηρηθεί το γενετικό υλικό των σπάνιων φυτικών ειδών του πάρκου, όπως επίσης να πολλαπλασιαστούν αυτά τα  φυτά με φυσικό τρόπο.  
 Τα τελευταία συμβάντα αποδεικνύουν την ανάγκη για την εκπόνηση μελέτης προστασίας, ανάδειξης και διαχείρισης του Παπαστράτειου δημοτικού Πάρκου, ώστε να μπορούν να το περπατούν, να εκπαιδεύονται και να ψυχαγωγούνται από αυτό οι επόμενες γενιές. Αντιθέτως, σήμερα βιώνουμε στο οικοσύστημα του πάρκου τις πρώτες επιπτώσεις από την εισβολή ογκωδών μηχανήματων έργων οδοποιίας και διάνοιξης σηράγγων.
  Από τις 20 Αυγούστου 2013 έχουν ξεκινήσει οι μπουλντόζες της «ανάπλασης» του πάρκου. Αυτά τα ογκώδη και εχθρικά για την οικολογική ισορροπία ενός πάρκου μηχανήματα, ανέλαβαν να ξεριζώσουν σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα μπορντούρας λιγούστρου και πυξαριού προκαλώντας καταστροφές στα ριζικά συστήματα των γειτονικών δένδρων (βάναυσες αποξέσεις και αποσπάσεις ριζών, αποφλοιώσεις κορμών δένδρων, αποπνικτικές συμπιέσεις του εδάφους κλπ).
 Όλες οι εργασίες,που έχουν πραγματοποιηθεί με ευθύνη της δημοτικής αρχής, έχουν λειτουργήσει διαλυτικά για τη βιωσιμότητα μιας τόσο πολυσύνθετης και ζωντανής οικοκοινότητας με πλούσια βιοποικιλότητα. Στην ουσία διατάραξαν ανεπανόρθωτα τη φυσιολογική λειτουργία ενός ευαίσθητου οικοσυστήματος. Η έλλειψη δε Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) είναι ενδεικτική για το τι πρόκειται να συμβεί στον τελευταίο πολύτιμο αστικό βιότοπο της πόλης του Αγρινίου.
tree-fall-4
  Αυτό όμως που όλοι κι όλες μαθαίνουμε από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου – πως κάθε δημόσιος χώρος αποτελεί ιδιοκτησία της κοινωνίας των πολιτών και όχι φέουδο του κάθε δήμαρχου και των αυλικών του – φαίνεται πως η δημοτική αρχή του Αγρινίου δυστυχώς το αγνοεί. Η δίψα τους για προσωπικό κέρδος είναι τέτοια που τους οδηγεί να κυνηγήσουν και την τελευταία σπιθαμή γης.
Το Παπαστράτειο δημοτικό πάρκο Αγρινίου ΔΕΝ είναι δυνατό να παραδίδεται στον οποιονδήποτε τυχάρπαστο,που θεωρεί υπεροπτικά πως κατέχει τη γνώση, αλλά επί της ουσίας αποδεικνύεται πως απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα που ορίζουν οι επιστήμες του περιβάλλοντος.

Ανοιχτή Συνέλευση για την Προστασία και Αναζωογόνηση του Παπαστράτειου δημοτικού Πάρκου Αγρινίου
https://parkoagriniou.wordpress.com/

Μπορείτε να κατεβάσετε το ψήφισμα σε pdf εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου