8 Δεκεμβρίου 2013

Εγκληματική η σκέψη για κατάργηση των ΔΕΥΑ


Εντονες αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια κατάργησς των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης ) με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους .
Μνημονιακός όρος ειναι η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, ο οποίος θα διαχειρίζεται και τις ΔΕΥΑ, που θα βρεθούν έτσι υπό κρατικό έλεγχο εγκυμονώντας κινδύνους για πιθανή μελλοντική μετοχοποίησή τους σε ιδιώτες . Την ίδια ώρα που στη χώρα μας προβάλλεται ως ανάπτυξη και ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση η ιδιωτικοποίηση του νερού, στον υπόλοιπο πλανήτη η τάση που τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει είναι η επιστροφή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχειρήσεις

Να υπενθυμίσουμε πως η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχεύτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ τον Αυγουστο του 2013 ,ειχε τοποθετηθει με ψηφισμά της κατηγορηματικά κατα της ιδιωτικοποίησης του νερού
Το ψήφισμα ανέφερε :"το νερό δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό δεν υπόκειται στον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης .Η ιδιωτικοποίηση του νερού όπου κι αν αυτή εφαρμόσθηκε απέβη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου κι απέτυχε παταγωδώς, με συνέπεια η διαχείριση του νερού να ανακτηθεί από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς.
Η σοβαρότατη δημοσιονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας δεν θα πρέπει να αποτελέσει την αφορμή για να εκχωρηθούν αγαθά δημοσίου συμφέροντος σε ιδιώτες.
Η διαχείριση του νερού για να είναι βιώσιμη και αειφόρος δεν μπορεί παρά να είναι δημόσια ή δημοτική
 
Free Water Νερό για όλους De l'eau pour tous Agua para todos.


 ΔΕΥΑ ΕΟΡΔΑΙΑΣ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.), καταγγέλλοντας «μεθοδευόμενη προσπάθεια κατάργησης των Επιχειρήσεων Κοινωφελούς χαρακτήρα Ύδρευσης – Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών.»

Παρατίθεται το ψήφισμα με την υπ’ αρθμ. 142/2013 απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Ε., που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕ, Γιώργο Καραΐσκο:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.), ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ την μεθοδευόμενη προσπάθεια κατάργησης των Επιχειρήσεων Κοινωφελούς χαρακτήρα Ύδρευσης – Αποχέτευσης και Τηλεθέρμανσης με απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίηση αυτών.

Η επιχειρούμενη κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης θα είναι καταστροφική για τους πολίτες, διότι θα αυξηθεί υπέρογκα η τιμή ύδατος όπως συνέβη σε όλες τις χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ύδρευση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Γαλλίας, που μειώθηκε η ποιότητα ύδατος και επταπλασιάστηκε η τιμή αυτού και σήμερα με νέα διάταξη νόμου κρατικοποιούνται και πάλι αυτές οι επιχειρήσεις.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις, που θέλουν να καταργήσουν, δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ. Καλύπτουν με το παραπάνω τα λειτουργικά τους έξοδα και τα έξοδα κατασκευής έργων υποδομής από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες. Αυτή την στιγμή στη ΔΕΥΑΕ εκτελούνται πολλά έργα εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού και των συστημάτων αποχέτευσης και Βιολογικών Καθαρισμών.

Και το σημαντικότερο, δεν μιλάμε για δημόσιους υπαλλήλους, δεν μιλάμε καν για δημοτικούς υπαλλήλους, οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ έχουν συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου αορίστου χρόνου, έχουν προσληφθεί άπαντες πριν την εφαρμογή του ν.2527/97 (προσλήψεις με ΑΣΕΠ) και ουδεμία πρόσληψη έχει γίνει από το 1997 και μετά.
Εξάλλου δεν υφίσταται στη χώρα μας, αλλά ούτε και προβλέπεται, άλλος τρόπος πέρα από αυτό που ισχύει και υλοποιούν οι ΔΕΥΑ, διαχείρισης είτε του αποχετευτικού δικτύου με τους βιολογικούς καθαρισμούς, είτε της ασφαλούς υδροδότησης των πολιτών.

Καλούμε τον Δήμο Εορδαίας να αναλάβει προς τον σκοπό αυτό κάθε πρωτοβουλία προς την ανάδειξη του μεγάλου έργου που επιτελούν αλλά και των αξιόπιστων υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες οι Δημοτικές Επιχειρήσεις για να πάψει πλέον να υφίσταται την απαξίωση και τον ακρωτηριασμό δομών και υπηρεσιών.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ – ΤΟ ΝΕΡΟ – ΣΕ ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ.»


«Εγκληματική η κατάργηση των ΔΕΥΑ»


  Σωματείο Εργαζομένων Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου:

 «Η ΔΕΥΑ Ηρακλείου δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν τον επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ. Καλύπτει τα λειτουργικά της έξοδα από τους λογαριασμούς ύδρευσης που πληρώνουν οι πολίτες και τα τελευταία δύο χρόνια δεν είναι ζημιογόνα.

Ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση του δήμου με τον "Καλλικράτη", σε συνδυασμό με τη μεγάλη μείωση του προσωπικού από 220 σε 150 άτομα, λόγω συνταξιοδοτήσεων, εφεδρείας και απαγόρευσης προσλήψεων, η ΔΕΥΑ Ηρακλείου ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, στο διευρυμένο πλέον δήμο, με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια έχει αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία σε θέματα δικτύων ύδρευσης - αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών.
Η ΔΕΥΑΗ είναι Δημοτική Επιχείρηση που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου και κατ' επέκταση στους δημότες του και δεν υφίσταται μέχρι σήμερα άλλος φορέας διαχείρισης των θεμάτων Υδρευσης-Αποχέτευσης.

Εχει σε εξέλιξη έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 28 εκατ. ευρώ και αναμένεται η έγκριση έργων προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, τα οποία -με την τυχόν κατάργηση της ΔΕΥΑΗ- θα στερηθούν οι δημότες του Δήμου Ηρακλείου.
Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο απώτερος στόχος αυτών που εμπνεύστηκαν και απεργάζονται τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και τα οποία θεωρούμε πολιτικά, εθνικά και κοινωνικά επικίνδυνα για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες. Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε εγκληματική τη σκέψη για την κατάργηση των ΔΕΥΑ και τους καλούμε να ανακαλέσουν άμεσα. Καλούμε όλους τους δημότες Ηρακλείου να υπερασπιστούν τη δική τους επιχείρηση!».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου