25 Δεκεμβρίου 2013

«Ωραίο μου πλυντήριο» Siemens


Το 2014 θα είναι η χρονιά των μεγάλων αποκαλύψεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών, καθώς έχουν στα χέρια τους ένα εξαιρετικά πλούσιο υλικό για το όργιο των παράνομων πληρωμών στο ΥΠΕΘΑ επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, όπως την απίστευτη παραδοχή στην οποία φέρεται να προχώρησε ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ότι πήρε τόσες μίζες που δεν τις θυμάται. Μάλιστα για να χαθούν τα ίχνη του λαδώματος και η πορεία των εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν κάτω από το τραπέζι, χρησιμοποιήθηκε, όπως παραδέχθηκε, και το «πλυντήριο» της Siemens.

«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το νόμο», είπε μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ενώπιον των ανακριτών Γ. Μαλλή και Ι. Σταυροπούλου, που διήρκεσε 4 ημέρες.
«Ξέχασα 600.000 ευρώ...»

Εκπληκτοι οι ανακριτές τον άκουσαν να τους διηγείται περιστατικό, όπου αντιπρόσωπος εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, φεύγοντας από το γραφείο του, ξέχασε ένα σακβουαγιάζ. «Του τηλεφώνησα για να τον ρωτήσω "μήπως ξέχασε κάτι" και μου απάντησε, "όχι, αυτό είναι για σένα". Το άνοιξα και είχε μέσα 600.000 ευρώ», είπε ο Κάντας, ο οποίος ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε:

* Για την προμήθεια των Leopard επί θητείας Τσοχατσοπουλου, με 1,7 εκατ. ευρώ.

* Για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια και το ρωσικό αντιαρματικό σύστημα του στρατού Kornet, που ξεκίνησαν επί Τσοχατζόπουλου και συνεχίστηκαν επί Παπαντωνίου.
 
                                                      Πρώτη μίζα το '89!

Εν τω μεταξύ φέρεται να είπε στην απολογία του ότι πήρε την πρώτη μίζα την περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης το 1989 και ότι συνολικά έχει πάρει όλα αυτά τα χρόνια 15,7 εκατ.
Επιπλέον, φέρεται να έδωσε στοιχεία για αμέτρητους λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες, ενώ προτίθεται να προσκομίσει και τις αναλυτικές κινήσεις τους. Κομβικό σημείο στη δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου αποτελεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για όλα τα άτομα τα οποία έχουν μέχρι στιγμής κατονομαστεί. Σύμφωνα με την απολογία του κατηγορουμένου, επιχειρηματίες, έμποροι όπλων, υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και πολιτικοί προϊστάμενοι του ΥΠΕΘΑ έγιναν αποδέκτες εκατομμυρίων δολαρίων από τις συμβάσεις τουλάχιστον 10 εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Στο «κάδρο» των κεντρικών προσώπων που διακίνησαν εκατομμύρια έχει ήδη μπει ο 83χρονος επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου, για τον οποίο ο Αντ. Κάντας φέρεται να έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών που αφορούν τα υποβρύχια και τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα Asrad.

Ο Π. Ευσταθίου, ο οποίος απειλείται πλέον με βαρύτατες κατηγορίες που επισύρουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη, δηλώνει, μέσω του συνηγόρου του Μιχ. Δημητρακόπουλου, έτοιμος για το ραντεβού του με τη Δικαιοσύνη (έχει καταθέσει και ενώπιον της Εισαγγελίας της Βρέμης). Ηταν, ήδη, από τη δεκαετία του '80, ο αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, της εταιρείας που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων, που υπογράφτηκε το 2001 επί υπουργίας Παπαντωνίου. Επιβαρυντική κατάθεση για τον Π. Ευσταθίου έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Πάντως, μεταξύ των προσώπων που φέρεται να έχει κατονομάσει ο Κάντας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του είναι και ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός, που ήδη κατηγορείται για δύο συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων και εμφανίζεται διατεθειμένος να μιλήσει. Ενδεικτική είναι η δήλωση των συνηγόρων τού πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών: «Ο Κάντας έκανε την αρχή. Σύντομα ελπίζουμε ότι θα επιστραφούν και τα χρήματα. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν κι άλλοι».
Πάντως, ο όγκος των στοιχείων είναι τέτοιος που θεωρείται βέβαιο ότι η υπόθεση θα χωριστεί σε επιμέρους δικογραφίες, για τις οποίες αναμένεται να οριστούν ισάριθμοι ανακριτές σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διερεύνηση του σκανδάλου.

                                                      * ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ

Οι περίφημες λίστες βαλτώνουν στα γραφεία του ΣΔΟΕ

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net

Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ελέγχουν στις λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου, εμβασμάτων προς το εξωτερικό) αποφάσισε στη σύσκεψη που είχε χθες στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι περίφημες λίστες της μεγάλης φοροδιαφυγής, όπως τουλάχιστον έχουν διαφημιστεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, εδώ και χρόνια βαλτώνουν στα γραφεία των ελεγκτών της Εφορίας και του ΣΔΟΕ εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών, αλλά κυρίως λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης ώστε να προχωρήσουν οι υποθέσεις ώς το τέλος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των διαφόρων λιστών που έχουν περιέλθει στις ελεγκτικές αρχές της χώρας βάσει της διεθνούς συνεργασίας.  
 Λίστα με... εξαγγελίες

Ωστόσο, παρά τις αντίστοιχες εξαγγελίες που έχουν γίνει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, οι έρευνες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Συγκεκριμένα: όσον αφορά τα Εμβάσματα εξωτερικού· έχουν ελεγχθεί μόλις δύο περιπτώσεις από τις συνολικά 24.710 και εισπράχθηκαν 4,9 εκατ. ευρώ.

* Offshore εταιρείες· έχουν γίνει τριάντα τέσσερις έλεγχοι στις 10.000 εταιρείες και βεβαιώθηκαν 40 εκατ. ευρώ.

* Λίστα Λαγκάρντ· έχουν γίνει μόλις σαράντα τέσσερις έλεγχοι. Με τον έλεγχο που έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2012 ασχολούνται λιγότεροι από δέκα ελεγκτές.

* Ακίνητα Λονδίνου· έχουν ολοκληρωθεί είκοσι έλεγχοι και έχουν βεβαιωθεί 162.000 ευρώ. Ο έλεγχος συνεχίζεται σε πενήντα οκτώ περιπτώσεις, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα στοιχεία εκατόν επτά φορολογουμένων.

* Σκάφη Ολλανδίας· έχουν ταυτοποιηθεί εκατόν τριάντα έξι φορολογούμενοι, έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου για δεκατέσσερις και ήδη προέκυψαν παραβάσεις για οκτώ από αυτούς και σε τρία εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε να μεταφέρει τους ελέγχους των υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ με πρόσχημα την παραγραφή τους στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, ύστερα από σειρά δημοσιευμάτων της «Ε», το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφαση καταθέτοντας τροπολογία που παρατείνει κατά δύο χρόνια όλες τις υποθέσεις που αφορούν στοιχεία από το εξωτερικό με ενδείξεις φοροδιαφυγής. 
 
πηγη: enet


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου