25 Ιανουαρίου 2014

"Σκούρος Χρυσός".



Σκούρος Χρυσός from Another World Is Here on Vimeo

.Παραλάμβαντας το βραβείο Νόμπελ ο Καμύ τόνισε στην ομιλία του πως "Όποιες κι αν είναι οι προσωπικές μας αναπηρίες, ο δημιουργικός σπόρος της δράσης μας θα ριζώσει μόνο αν αναλάβουμε μια δέσμευση διττή, που δύσκολα όμως τηρείται: την άρνηση να αποσυνδεθούμε από την κοινότητα στην οποία ανήκουμε, και την αντίσταση στην καταπίεση". 
Η ρήση αυτή φαίνεται βρήκε απήχηση στη ζωή του γιώργη του Καλύβα. Ο Γιώργης, είναι ένας αυθεντικός και σπάνιος άνθρωπος, που δεν έκανε οικογένεια άλλα έκανε δέντρα, που λάτρεψε την πατρογονική του γη, και ζει μόνος του κάτω από δύσκολες συνθήκες μέσα στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών, έναν τόπο, από τους φυσικούς θυσαυρούς της Ελλάδας που απειλέται με εξαφάνιση λόγο του πλούσιου σε υπέδαφος ορυκτού του πλούτου. Ένας ξεχωριστός αγρότης που καλλιεργεί τις καστανιές του και τις καρυδιές του με οργανικούς τρόπους, που με άγαπη και αφοσιώση φροντίζει τα μελίσσια του, και που παρόλο ο ίδιος δεν ήθελε τον πόλεμο, ο πόλεμος ήρθε στο κατώφλι του.

Ο Γιώργης ενώ είναι ο μόνος που είχε μείνει στην περιοχή αφού σιγά σιγά οι άνθρωποι εγκατέλειψαν αυτόν τον τόπο ή πούλησαν τη γη τους στην εταιρεία, αρνείται να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη και να ξεριζωθεί από τον τόπο του. Καθώς οι δραστηριότητες της εταιρείας συνεχίζονται, νιώθει να σφίγγει γύρω του ο κλοιός της μοναξιάς και της απόγνωσης. «Μπορεί να μην πήγες στον πόλεμο αλλά ο πόλεμος ήρθε σε σένα», λέει ένα αράβικο ρητό συνοψίζοντας με εύγλωτο τρόπο τη κατάσταση που βιώνει ο Γιώργης απομονωμένος στο δάσος των Σκουριών. Αντιστέκεται στις εκφυλιστικές τάσεις αυτού του μετα-μοντέρνου δυτικού πολιτισμού όπως αποκαλεί, που αν και πολιτισμικά ανώτερος δρα με γνώμονα αποκλειστικά το κέρδος και δε διστάζει να αφανίσει παρθένους φυσικούς τόπους μετατρέποντας ένα αρχέγονο δάσος- μνημείο φυσικής κληρονομιάς, σε βιομηχανική ζώνη.

 Η προθέση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει ένα ορυχείο χρυσού μέσα στο δάσος των Σκουριών, μερικά μέτρα από το κτήμα του, έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη και έχει πολλαπλασιάσει για το Γιώργη τον κίνδυνο της μοναξιάς και της απόγνωσης. Στις Σκουριές της Χαλκιδικής εκτυλίσσεται το δράμα της σύγχρονης Ελλάδας, η οποία στο βωμό του κέρδους επιτρέπει να συλήσουν το σώμα της, κλείνοντας τα μάτια, θεωρώντας το βιασμό ανάπτυξη και τον αφανισμό, επένδυση. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ "Σκούρος Χρυσός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου