10 Οκτωβρίου 2014

Ο φωτογράφος των αφανών…


 Θεωρώ χρέος κάθε καλλιτέχνη να καταχωρεί στο έργο του τον τόπο και την εποχή του .Είναι ένα χρέος προς την ίδια την Ιστορία Αν θέλετε,γιατί ,ο,τι ξέρουμε από παλαιώτερους πολιτισμούς το χρωστάμε στην Τέχνη.Σε ο,τι σμιλεύτηκε στην πέτρα ,ο,τι μορφοποιήθηκε σε εικόνα ή ο,τι καταχωρήθηκε ποιητικά στην Ιστορία . Κώστας Μπαλάφας 

  Ο Κώστας Μπαλάφας, ο τελευταίος των μεγάλων φωτογράφων, έφυγε  στις 9 Οκτώβρη του 2011.
 Αν στον κόσμο αυτό η  μόνη μας αθανασία είναι η μνήμη ,ο Κώστας Μπαλάφας, με τη φωτογραφική του μηχανή αποτύπωσε χωρίς στολίδια τον αγώνα του λαού μας ,των αφανών της Ιστορίας ,στη Κατοχή , στην Αντίσταση καθώς και την μεταπολεμική κοινωνία της Ελλάδας . Ανθρωπιστής ,γνήσια λαϊκός ,επικεντρώνεται στην έκφραση και το βλέμμα ,στη θλίψη  ενός παιδιού και στον αγώνα για Ζωή .


 Γράφει ο Αντώνης Σουρούνης

«Ποτέ δεν έβγαλε λεφτά από τις φωτογραφίες», με πληροφόρησε η Αναστασία. «Και γιατί αυτό;». «Γιατί δεν θέλησε να πουλήσει ποτέ καμία. Πίστευε πως έτσι θα πουλούσε και τον αθώο άνθρωπο που φωτογράφιζε».
Τότε θυμήθηκα τα λόγια εκείνα που είπε ο Κώστας Μπαλάφας προτού χαθεί από την οθόνη. «Δεν είμαστε έθνος περαστικό, ήρθαμε για να μείνουμε». Αυτός θα μείνει σίγουρα.

Κώστας Μπαλάφας 9 Οκτώβρη 2011


Κώστας Μπαλάφας 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου