18 Οκτωβρίου 2014

Κανένα (έργο) δεν φτάνει το "Αξιον Εστί". Κανένας Ελληνας ποιητής δεν έχει γράψει τέτοιο έργο!

Ο Κούρος (1978) Ο.Ελύτης
 18 Οκτωβρίου του 1978 ,η Σουηδική Ακαδημία ανήγγειλε ότι το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θα απονέμονταν στον Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Ελύτης κατάφερε να κερδίσει το βραβείο «για την ποίηση του, που με φόντο την ελληνική παράδοση, με αισθηματοποιημένη δύναμη και πνευματική οξύνοια ζωντανεύει τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».
Ωστόσο υποψήφιοι ήταν δύο Ελληνες .Ο Ο.Ελύτης και ο Γ.Ρίτσος  και ο Ινγκεμαρ Ρέντιν, Σουηδός φιλόλογος και μεταφραστήςέρχεται στην Ελλάδα ,απεσταλμένος της Σουηδικής Ακαδημίας με σκοπό να διερευνήσει αν δέχονται να μοιραστούν το βραβείο

Απο τη  συνέντευξή του στην  Ελευθεροτυπία, Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 αντιγράφουμε :

- Αληθεύει ότι ο Ελύτης σάς οφείλει το Νόμπελ;

«Οταν με στείλανε από την Ακαδημία να ρωτήσω και τον Ελύτη και τον Ρίτσο αν θα δέχονταν να μοιραστούν το Νόμπελ, αμφότεροι ήταν "ή ταν ή επί τας". Ηθελαν το Νόμπελ μόνο για τον εαυτό τους».

- Ηταν ιδεολογικοί οι λόγοι που δεν δόθηκε το Νόμπελ στον Ρίτσο;

«Οχι. Είχα αρχίσει να μεταφράζω το πρώτο βιβλίο του "Αξιον Εστί", τη "Γένεση". Και το είχα δώσει και στη Σουηδική Ακαδημία. Το γεγονός αυτό άλλαξε τις ισορροπίες. Εγιναν 5-6, υπέρ του Ελύτη. Φταίω, δηλαδή, κι εγώ σ' ένα βαθμό για το Νόμπελ του».

- Το Νόμπελ το άξιζε παρά ταύτα εξίσου και ο Ρίτσος;

«Οχι. Εχει γράψει πάρα πολύ ωραία ποιήματα. Αλλά κανένα δεν φτάνει το "Αξιον Εστί". Κανένας Ελληνας ποιητής δεν έχει γράψει τέτοιο έργο!».
Η απονομή έγινε στις 10 Δεκεμβρίου του 1979 και ο Γ.Ρίτσος δήλωσε : "δεν είναι μία τιμή προς τον Ελύτη, αλλά μία τιμή προς το Νόμπελ.”

πηγη Ελευθεροτυπία
.Ελύτης και Ρίτσος αρνήθηκαν να μοιραστούν το Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον Ελύτη
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου