4 Νοεμβρίου 2014

Πανελλήνια Συνάντηση Συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των Νερών στο Βόλο 29-30 Νοεμβρίου 2014


Πανελλήνια Συνάντηση Συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των Νερών στο Βόλο 29-30 Νοεμβρίου 2014, εν μέσω σοβαρών τοπικών, εθνικών και παγόσμιων εξελίξεων γύρω από το νερό
Έχει δημιουργηθεί επιτροπή για την οργάνωση του διημέρου το οποίο συμπίπτει με σοβαρές εξελίξεις σε τοπικό, σε Ελληνικό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή την εποχή, συζητιέται η περιβόητη Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ που θα καταστήσει τις πολυεθνικές πιο ισχυρές από τις τοπικές κυβερνήσεις στα ζητήματα της διατροφής, της ενέργειας, του νερού και των δημόσιων υπηρεσιών (εκπαίδευση, περίθαλψη,κλπ). Εφόσον υπογραφεί τελικά, θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2017. Ωστόσο υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το νερό σε εθνικό επίπεδο, γίνεται μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί ο τρόπος παράκαμψης των τοπικών αντιδράσεων, όπως το δημοψήφισμα και οι κινητοποιήσεις πολιτών εναντίον της ιδιωτικοποίησης από την Κρήτη ως την Ήπειρο. Γίνεται λόγος πχ, για συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ ώστε να αντιμετωπιστεί ενιαία και κεντρικά η ιδιωτικοποίηση των νερών

Σε τοπικό επίπεδο γίνονται κινήσεις από την ΔΕΥΑΜΒ και φυσικά την Δημοτική Αρχή, σε επίπεδο διαβούλευσης με τους τοπικούς αιρετούς για τα θέματα της χλωρίωσης και της άρδευσης μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει. Εξάλλου υπάρχει ύποπτη σιγή για κάποιες μελέτες που έχουν ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρίες για τη διαχείριση του νερού γενικότερα.

Παράλληλα τρέχει η υπόθεση της μήνυσης κατά αγνώστων που είχε υποβάλλει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ για δολιοφθορά και θέση σε κίνδυνο της υγείας των κατοίκων, με αφορμή την απομάκρυνση των χλωριωτών από τις κεντρικές δεξαμενές των χωριών μετά από αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων. Ήδη έχουν κληθεί άτομα για κατάθεση.

** Το 2ο videoclip της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό. Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα κυκλοφορήσει το πρόγραμμα και σχετική αφίσα.



Πηγή : watervolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου