19 Ιανουαρίου 2015

«Αρκαδία Χαίρε» H επιστροφή του Φίλιππου Κουτσαφτή


 Ο σκηνοθέτης του «Αγέλαστος Πέτρα» επισκέπτεται μετά την Ελευσίνα έναν ακόμη φορτισμένο ιστορικά και συναισθηματικά, τόπο.

Καταχωρημένη ως ένα από τα πιο εμβληματικά ντοκιμαντέρ του ελληνικού σινεμά, ανέλπιστη αλλά απόλυτα δικαιολογημένη εμπορική επιτυχία, η «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι μια από εκείνες τις ταινίες που έχουν γράψει την δική τους ιστορία.

Από το 2000 όταν το φιλμ έκανε την πρώτη του προβολή, με την φήμη του συνεχώς να μεγαλώνει και μέχρι σήμερα, η επόμενη ταινία του Φίλιπου Κουτσαφτή, ήταν κάτι που όλοι έμοιαζαν να περιμένουν.

Διαβάστε περισσότερα για την «Αγέλαστο Πέτρα»

Με την εξαίρεση του «ΤΟ.RA.KE.» όμως, ενός αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ που εξιστορούσε το χρονικό της εύρεσης μιας χάλκινης μυκηναϊκής πανοπλίας στο νεκροταφείο των Δενδρών της Αργολίδας, το οποίο παρουσίασε το 2007, ο Φίλιππος Κουτσαφτής δούλεψε όλα αυτά τα χρόνια κυρίως με την ιδιότητα του διευθυντή φωτογραφίας και του σχεδιαστή φωτισμών στο θέατρο.

Το «Αρκαδία Χαίρε» η καινούρια του, πολυαναμενόμενη ταινία, είναι η δική του περιπλάνηση σε έναν τόπο τόσο φορτισμένο με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Με τον ίδιο τον σκηνοθέτη στην διεύθυνση φωτογραφίας, τον Κώστα Βαρυμπομπιώτη στον ήχο, την Ιωάννα Σπηλιοπούλου στο μοντάζ και τον Κωνσταντίνο Βήτα στην μουσική, το φιλμ, μοιάζει να χαρτογραφεί όχι απαραίτητα μια ιστορική διαδρομή, μα σαν να αναζητά την ουσία ενός τόπου. Ενός τόπου που έχει την δική του ξεχωριστή θέση στον χρόνο και τον χώρο, αλλά και στην συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της, ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

 Οπως λέει ο σκηνοθέτης στο voice over του τρέιλερ: «Η Αρκαδία αρχίζει άγνωστο πότε. Η δική μας προσπάθεια δεν είναι παρά στιγμές πάνω στην ατέλειωτη γραμμή του χρόνου. Σαν ένα βλέμμα, σαν ένα καρέ, σαν ένα κεραμικό όστρακο, θραύσμα».

πηγη :flix



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου