1 Μαρτίου 2015

μια άλλη 1η Μάρτη του '52


Σαν σήμερα

Μια άλλη 1η του Μαρτη το 1952 ο πρόεδρος του Στρατοδικείου Σίμος ανακοινώνει την ετυμηγορία... Εις θάνατον καταδικάζονται ο Νίκος Μπελογιάννης και επτά ακόμη κατηγορούμενοι.του :Δημήτρης Μπάτσης, Ηλίας Αργυριάδης, Νίκος Καλούμενος, Τάκης Λαζαρίδης, Χαρίλαος Τουλιάτος, Μιλτιάδης Μπισμπιάνος και Έλλη Ιωαννίδου.
Ενα μήνα μετά, Κυριακή 30 Μαρτίου ,Μπελογιάννης, Αργυριάδης ,Καλούμενος και Μπάτσης θα οδηγηθούν στο εκτελεστικό απόσπασμα .

" ..Και πως να χαμηλώσεις το μπόι του αφυπνισμένου λαού για να χωρέσει στο 9,3 όπως το ήθελε η δεξιά και τα ξένα συμφέροντα; Μετακινήσεις πληθυσμών, φυλακές , εξορίες, εκτελεστικά. Ανυπόμονη, άγρια η αγγλο-αμερικάνικη επέμβαση ήθελε να τελειώνει γρήγορα με ανεξαρτησίες και «ξεπερασμένους» πατριωτισμούς. Και πόσο βαριά, πόσο τραγικά τα δικά μας απανωτά λάθη...."
-Διδώ Σωτηρίου: Εντολή-

Φωτογραφία :Γραμμένος, Μπελογιάννης, Καλούμενος, Μπάτσης, τέσσερις άνθρωποι που αντιμετωπίζουν το θάνατο διαφορετικά -από το αρχείο του  αποκαλούμενου "καθηγητή" από τους συναδέλφους του  Κώστα Μεγαλοοικονόμου «Η άλλη Ελλάδα 1950-1965″


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου