16 Μαρτίου 2015

Δημιουργία τετελεσμένων στις Σκουριές


του Σαράντη Δημητριάδη

Όσο περνούν οι μέρες -όχι ο καιρός γενικά- αλλάζει ραγδαία η υπάρχουσα (η διαμορφούμενη) περιβαλλοντική κατάσταση στις Σκουριές. Και όπως είναι γνωστό η κατάσταση αυτή παίζει (θα παίξει) σημαντικότατο ρόλο στην όποια νέα αξιολόγηση γίνει για τα υπέρ ή κατά της συνέχισης του «έργου Σκουριών». Γιατί πολλά θα μπούν στη ζυγαριά σε μια τέτοια περίπτωση.

Ακόμα και αν με οποιαδήποτε απόφαση γυρίσουμε στην προ ΑΕΠΟ κατάσταση -και εάν η εταιρεία εξακολουθήσει να ενδιαφέρεται και μετά από αυτό- θα μπορεί να υποβάλλει νέα τροποποιημένη ΜΠΕ (ή ακόμα και ΠΠΕ) στην οποία θα θεωρήσει – χωρίς να έχει και πολύ άδικο- πως η αφετηριακή «υπάρχουσα περιβαλλοντική κατάσταση» είναι (θα είναι τότε) αυτή η δραματική που τώρα έχει δημιουργηθεί και που ραγδαία κάθε μέρα αλλάζει προς το χειρότερο. Με συνέπεια η κατόπιν σύγκρισης με την κατάσταση αυτή υπερίσχυση της μηδενικής λύσης να γίνεται πολύ λιγότερο πιθανή, ακόμα και με απόλυτα αντικειμενικά κριτήρια.

Με πιο απλά λόγια αυτό λέγεται «δημιουργία τετελεσμένων». Και αν θέλετε κάτι ανάλογο σκεφτείτε πώς 41 χρόνια μετά την παράνομη -και με απόφαση του ΟΗΕ- κατοχή εδαφών μετά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, η παράνομη κατοχή εκεί καλά κρατεί και έχει πια γίνει de facto καθεστώς : Γιατί και εκεί δημιουργήθηκαν τετελεσμένα.

Σαράντης Δημητριάδης -ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του ΑΠΘ

Antigold 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου