15 Μαρτίου 2015

Oλα νόμιμα και ηθικά ..αλλά πρασίνισαν τα νερά ...


Γιατί είναι γαλαζοπράσινα τα νερά που απορρέουν από τις Σκουριές;

Μήπως επειδή έχουμε ένα μεταλλείο χαλκού που του αφαιρέσανε τη φυτική γη και έχει πλέον επαφή όλη η οξειδωμένη (άρα εν μέρει ευδιάλυτη ακόμα και στο νερό της βροχής) μεταλλοφορία με το νερό και τον αέρα;

Όμορφο το χρώμα αλλά όχι για νερά!

Αντιγράφουμε από την «Επιτροπή Αγώνα Παναγίας ενάντια στην εξόρυξη χρυσού»:

Αυτοψία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις Σκουριές

Μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής και παρέμβαση της βουλευτού Χαλκιδικής κ. Ιγγλέζη στην Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ, επισκέφθηκαν σήμερα, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015, τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές επιθεωρητές περιβάλλοντος. Η καταγγελία των κατοίκων πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαπίστωση, μετά από παρουσία τους στο εργοτάξιο των Σκουριών, ότι στο χώρο του ανοιχτού ορύγματος υπήρχαν απορροές πράσινου χρώματος νερών σε ρέμα το οποίο διέρχεται μέσα από το χωριό της Μ. Παναγίας.

Τους επιθεωρητές συνόδευαν και οι: κ. Ψιλιάγκος (αντιδήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Παναγιωτόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αριστοτέλη), κ. Κυργιανός (πρόεδρος τοπικής κοινότητας Μ. Παναγίας) και κ. Τόσκας (περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας). Αφού ενημερώθηκαν σχετικά με τις καταγγελίες ζήτησαν να εισέλθουν στους χώρους των εργοταξίων ώστε να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Παρόντες στη διαδικασία της αυτοψίας ζήτησαν να είναι και οι παραπάνω θεσμικοί εκπρόσωποι, πράγμα που αρνήθηκαν οι επικεφαλής των εργοταξίων της Ελληνικός Χρυσός χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Γιατί λοιπόν αφού όλα στις εγκαταστάσεις των Σκουριών είναι νόμιμα και λειτουργούν με άδειες δεν επιτράπηκε η είσοδος στους παραπάνω;

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Ελληνικός Χρυσός συνεχίζονται με φρενήρεις ρυθμούς σε όλα τα εργοτάξια στις Σκουριές πάρα τις ανακλήσεις αδειών από το ΥΠΑΠΕΝ.

Eπιτροπή Αγώνα Παναγίας

Από την ίδια μέρα και το παρακάτω βίντεο: Το βίντεο από το εργοτάξιο στο χώρο του open pit στις Σκουριές είναι μέρος από το εν εξελίξει project των Angela Anderson και Angela Melitopoulos σχετικά με την εξόρυξη χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική.
 
Το πρώτο κεφάλαιο του project, με τίτλο «Unearthing Disaster» (2013) που παρουσιάζει τους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη χρυσού είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:
 
Επίσης υπό κατασκευή είναι και ένα ραδιοφωνικό project σε συνεργασία με μέλη της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγιας.
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου