6 Μαΐου 2015

Ο «Πολίτης Κέιν» (η ισχύς των μίντια και τη διαβρωτική φύση της εξουσίας)

 6 Μαϊου (1915) γενέθλια ημέρα του  Ορσον Ουέλς.,αφορμή να ξαναθυμηθούμε μια ταινία σταθμό του παγκόσμιου κινηματογράφου.Για τον μεγιστάνα του τύπου που απ'τη σκιά δήλωνε "πάντα παράνυμφος, ποτέ νύφη" , που πίστευε πως "ο κόσμος θα σκεφτεί αυτό που θα του υποδείξω" , για την ισχύ των μίντια και τη διαβρωτική φύση της εξουσίας.
Ο «Πολίτης Κέιν» (1941) του  Ορσον Ουέλς .

Υπόθεση 
 
Ο μεγαλοεκδότης Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Όρσον Γουέλς), ένας από τους πλουσιότερους άνδρες των Η.Π.Α. κι ίσως και της υφηλίου, πεθαίνει. Η τελευταία λέξη που βγαίνει από τα χείλη του πριν ξεψυχίσει είναι η λέξη Rosebud (Ροδάνθος).... Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο κι ο Τζέρι Τόμπσον (Γουίλιαμ Άλαντ) δημοσιογράφος της εφημερίδας Newsreel προσπαθεί να ανακαλύψει πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή του Κέιν και προπάντων τη σημασία της τελευταίας του λέξης. Ο δημοσιογράφος παίρνει συνεντεύξεις από φίλους και συνεργάτες του μεγαλοεπιχειρηματία και η ζωή του Κέιν ξεδιπλώνεται στην οθόνη σε μια σειρά από φλας μπακ.
 Πρότυπο για το χαρακτήρα του Κέιν.ο μεγιστάνος των ΜΜΕ Γουίλιαμ Ράντολφ Χερστ ,ο οποίος έπαιξε  αρνητικό ρόλο στην πορεία της ταινίας αλλά και στην μετέπειτα σταδιοδρομία του Ουέλς ..

Περισσότερα εδω
dailymotion- tvxs- tvxorissinora


Πολίτης Κέιν από tvxorissinora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου