25 Μαΐου 2015

Σ ενα χωριό στην Ινδία δεν θέλαν την Coca-Cola ,θέλαν καθαρό αέρα, τη γη και το νερό

Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ιστορία από την Φρουτοπία ..Σε μια χώρα μακρινή που τη λέγανε Ινδία μια μέρα ,στις 20 Απρίλη του 2015, οι κάτοικοι ενός χωριού κατάφεραν και έδιωξαν την Coca-Cola ,για να φέρουν πίσω τον καθαρό αέρα, τη γη και το νερό ,για το λαό του .
Από   India Resourse center

Νέο Δελχί, Ινδία: Υποχωρώντας στη δημόσια κατακραυγή, η πολιτειακή κυβέρνηση του Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία ακύρωσε τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola

Η Industries Corporation του Ταμίλ Ναντού (κυβερνητική υπηρεσία) ,με επιστολή της στις 20 Απριλίου ενημέρωσε τους υπεύθυνους της Coca-Cola ότι η συμφωνία για παραχώρηση γης στην εταιρία έναντι  80 εκατ.δολαρίων ακυρώνεται .

Η ακύρωση της γης ήταν αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά καλά συντονισμένης εκστρατείας κατοίκων ,περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτικών κομμάτων

Η Coca-Cola ισχυρίστηκε ότι δεν έχει δικαιώματα σε υπόγεια ύδατα και πως δεν θα χρησιμοποιήσει νερού του ποταμού Cauvery, και φυσικά ότι δεν θα ρυπαίνει - αλλά απέτυχε να εξευμενίσει τις έντονες επιφυλάξεις της κοινότητας .Οι κάτοικοι ανέφεραν πως ο κύριος λόγος που δεν επιθυμούν την επένδυση είναι οι θλιβερές επιδόσεις της Coca-Cola στην Ινδία - δημιουργία έλλειψης νερού σε όλη τη χώρα και μόλυνση με τοξικές χημικές ουσίες .

Η περιοχή τους  είναι μια από τις περισσότερο μολυσμένες περιοχές της χώρας , τα υπόγεια ύδατα βρίσκονται στον χειρότερο βαθμό εξάντλησης τους και δεν είναι ασυνήθιστο να χρωματίζεται το νερό σκούρο κόκκινο από τη βιομηχανική ρύπανση.

Η "εμπειρία" από ένα άλλο εργοστάσιο εμφιάλωσης της Coca-Cola, 150 χιλ.δυτικά ,στο χωριό Plachimada  βοήθησε να πάρουν τις αποφάσεις τους .Το εργοστάσιο αυτό έκλεισε από τις κυβερνητικές αρχές το 2004 λόγω της αχαλίνωτης τοξικής ρύπανσης και η εταιρεία υποχρεώθηκε  να καταβάλει 47.000.000 δολάρια αποζημίωση, ως αποτέλεσμα των εργασιών της

."Ενημερωθήκαμε για τους κινδύνους της Coca-Cola  μεσω της  Plachimada ,όπου η εταιρεία είχε μολύνει το έδαφος και το νερό, και εξάντλησε τα υπόγεια ύδατα.Αφού μάθαμε για τα προβλήματα, αποφασίσαμε ότι δεν θέλουμε η Coca-Cola στην περιοχή μας
Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη ,καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η Coca-Cola και το έχουμε καταφέρει. Τώρα θα επικεντρωθούμε στις άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε πίσω τον καλό του αέρα, τη γη και το νερό για το λαό μας », δήλωσε ο VM Kandasamy, πρόεδρος της Perundurai Environment Protection Trust.

Η απόρριψη της προτεινόμενης μονάδας εμφιάλωσης στο Ταμίλ Ναντού είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την Coca-Cola στην Ινδία, καθώς προσπαθεί να επεκταθεί επιθετικά για να αντισταθμίσει την ραγδαία πτώση των πωλήσεων στις βιομηχανικές χώρες.

Όμως ,σύμφωνα με το άρθρο ,τα στοιχεία δείχνουν πως η πολυεθνική μάλλον δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην χώρα ,καθώς οι αιτήσεις της για επενδύσεις ακυρώνονται λόγω αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών .

"Οι αποφάσεις της Coca-Cola για εργοστάσια εμφιάλωσης καθοδηγούνται αποκλειστικά από τη λογική της αγοράς και δεν έχουν καμία σχέση για την ευημερία των κοινοτήτων . Ένα τέτοιο εγωιστικό και αλαζονικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο στην Ινδία, και θα συνεχίσει να αποτυγχάνει όπως και στο Perundurai ", δήλωσε ο Amit Srivastava του Resource Center που συνεργάστηκε με τους κατοίκους του Ταμίλ Ναντού και το Perundurai Environment Protection Trust για να αντιμετωπίσουν τα σχεδια της πολυεθνικής.

πηγη : indiaresource


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου