8 Σεπτεμβρίου 2015

"Πίσω στους Έλληνες" ( ελαφρά, παρα-εκλογική, φιλοσοφία)



Ζούμε σε εποχές σκοτεινές, ίσως απο τις σκοτεινότερες στην Ιστορία της Ανθρωπότητας.Είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο σημερινός κόσμος και πολιτισμός μας ή θα καταστεί φορέας ζωής ή θα παραμείνει νεκρόφιλος ,ξεβράζοντας πτώματα.Ή θα προκύψει μια παγκόσμια πολιτιστική αφύπνιση με κέντρο τον άνθρωπο και τη φύση ή θα συνεχιστεί η βαρβαρότητα μάλιστα στην πιο ζοφερή και κτηνώδη μορφή της με τελικό σκοπό ίσως και τον αφανισμό της Ανθρωπότητας.

Όμως ποια θα μπορούσε να είναι η βάση για να προκύψει αυτός ο άλλος πολιτισμός;;..."Επιστροφή στους Έλληνες" λέει κάπου ο Γάλλος φιλόσοφος, Ζαν Πιερ Βερνάν..Για τους Έλληνες, ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά, λέει ο ελληνιστής φιλόσοφος . Ο Όμηρος – το αν υπήρξε είναι αδιάφορο – άφησε ένα είδος οικουμενικής γνώσης και η ελληνική μυθολογία μια – μη θρησκευτική – ηθική αξιών..

«Το να μυηθείς στην ελληνική κουλτούρα σού επιτρέπει να απελευθερωθείς από την αταξία των σύγχρονων αξιών, όπου βασιλεύουν ο ανταγωνισμός και η ωμότητα», λέει ο Ζαν Πιέρ Βερνάν. Ο φιλόσοφος, που αφιέρωσε τη ζωή του στην Αρχαία Ελλάδα, ο αντιστασιακός στην Κατοχή και άλλοτε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος (έως το 1970) που βρήκε στην ελληνική μυθολογία έναν άλλο ουμανισμό, μία διαφορετική θέαση του κόσμου.

«Ο ελληνικός πολιτισμός», επιμένει, «μας κάνει να αντιληφθούμε ότι στη ζωή μας έχουμε ανάγκη από κάτι που δεν είναι άμεσα χρήσιμο, αλλά τάξεως αισθητικής. Στους Έλληνες, όλος ο πολιτισμός περιστρέφεται γύρω από την ομορφιά. Αυτό που υπερισχύει δεν είναι η χρησιμοθηρία ούτε κάποια αρετή υπαγορευμένη από το υπερπέραν, αλλά η γεύση της ελευθερίας και της πνευματικής μάχης που κάνουν τη ζωή πιο όμορφη. Ακριβώς στο σημείο αυτό είναι που ο ελληνικός πολιτισμός διαφοροποιείται από τον αιγυπτιακό ή τον βαβυλώνιο. H μυθολογία επιβεβαιώνει την ιδέα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που να μη μπορεί να επιλυθεί μέσω της διανοητικής έρευνας και του πολιτισμικού διαλόγου».
 

Τα ίδια πάνω κάτω λέει και ο Τριχώνιος συγγραφέας Μήτσος Κασόλας στο εξαιρετικό τελευταίο του μυθιστόρημα "Το μέλλον είναι πίσω μας" χρησιμοποιώντας γλαφυρότατα το μύθο του Προμηθέα για να καταδείξει την αναγκαιότητα να δραπετευσει το ανθρώπινο είδος απο το σημερινό τέλμα και να ξαναβάλει στη θέαση του την αισθητική, την πολυμορφία, τη σύνθεση, την αμφισβήτηση του δόγματος και την αμφιβολία ως εργαλείο της σκέψης..
"Η φωτιά του Προμηθέα" είναι λοιπόν αυτή που καθιστά τον άνθρωπο προσωπικά και συλλογικά υπεύθυνο για τη μοίρα του, έξω απο Δόγματα,Μεσσίες,Σωτήρες και Θεούς.

Γράφει λοιπόν ο Μήτσος Κασόλας πως ο Προμηθέας κλέβοντας τη φωτιά απο το Δία και χαρίζοντάς τη στους ανθρώπους ,τους χρήζει μοναδικούς υπεύθυνους για την τύχη τους, χωρίς Θεούς, Μεσσίες, Βασιλιάδες, Πατριάρχες ,Σωτήρες και Πατερούληδες..Δεν ευθύνεται λοιπόν κανείς Θεός για τα πεπραγμένα του ανθρώπου παρα μόνο ο ιδιος που με τη χρήση της φωτιάς καθορίζει την ελευθερία των επιλογών και της σκέψης του και τη δυνατότητά να είναι αλληλέγγυος με τους άλλους, να συμβιώνει ειρηνικά, να μην αδικεί το διπλανό του και να δημιουργεί έναν πολιτισμό με νου ανοιχτό,πολυφωνικό,χαρούμενο και όχι ενοχικό..
Αυτή η αντίληψη των αρχαιών Ελλήνων για τη γέννηση του κοσμου αλλά και τη ζωή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άλλη, τη θεοκρατική αντίληψη της Αγίας Γραφής, οπου ο Θεός δημιουργησε σε επτά ημέρες τη στεριά, τον ουρανό, τ'αστέρια, τη θάλασσα κι ολα τα έμβια οντα και μετά έφτιαξε τον άνθρωπο για να εξουσιάζει τα πάντα αλλά φορτώνοντάς τον παράλληλα με απαγορεύσεις, φόβους και ενοχές..και υπαγορεύοντάς του να αφήσει την ευτυχία του στα χέρια ..Θεών, Ιερατείων και Σωτήρων..Ας αφήσουμε όμως για λίγο ,να μιλήσει ο Προμηθέας δια χειρός συγγραφέα και επανερχόμαστε..:

"Ιδου΄εγώ η φωτιά.Δεύτε λάβετε τη φωτιά μου και η ευθυνη δική σας για όποια χρήση της κάνετε,καλή ή κακή.Με την καλή , το Πυθάρι της Πανδώρας μένει κλειστό.Με την κακή ανοίγει και ο άνθρωπος Σίσυφος επι ματαίω θα κυλάει τη πέτρα προς την κορυφή και μάταια θα την κυνηγάει προς τα κάτω.(...) Ιδού εγώ ο πυρφόρος του Πολιτισμού, της Ομορφιάς, της Γνώσης, της Έρευνας και των Τεχνών.Ιδού εγώ ο "παράνομος" , ο "αντάρτης", ο "ανυπότακτος" για να μη σας ξεγελούν οι Θεοί και οι υπηρέτες τους.."
 

Ιδού η φωτιά λοιπόν, για να σωθεί ο κόσμος που σήμερα κινδυνεύει απο το συστηματικό εκμαυλισμό του και τη μεθοδευμένη ηλιθιοποίηση των μαζών αλλά και απο το Παράλογο και την Ύβρη των πιο τιποτένιων και αισχρών συμφερόντων.Και όλα αυτά απέναντι σε όποιον αντιστέκεται και παλεύει έστω και απελπισμένα και με την ιδια την απελπισία του, για να μη μείνουν αφύλακτες οι πύλες της σκέψης, της κρίσης, του ελέγχου ,της αμφιβολίας και της δημοκρατίας.
Για να μη νομοθετούν οι Προκρούστες, οι δημαγωγοί και οι σαλτιμπάγκοι..
Για να μην εμπορεύονται την ελπίδα τα ιερατεία και οι Πατερούληδες.
Για να μην υπάρχουν μονόδρομοι επειδη το λένε αυτοί που ξεκομμένοι απο μας, αποφασίζουν για μας και που μας καθησυχάζουν και μας αφήνουν στη βολή μας, λέγοντας μας πως αυτοί γνωρίζουν ,πως εμείς δεν χρειάζεται να τα ξέρουμε όλα, πως αυτοί μακριά απο μας θα παλέψουν για μας..γιατι αυτοί είναι οι Σωτήρες μας..!

Δεν πιστεύω σε Σωτήρες..δεν υπάρχουν (για μένα ) Θεοί και Μεσσίες..Για μένα υπάρχει μόνο η αλληλεγγύη,η αγάπη, η συννενόηση ,η συμπόρευση, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η σύνθεση, η δημοκρατία και η πνευματική αναζήτηση και έρευνα.Απορώ μάλιστα πως ευφυείς άνθρωποι γύρω μου, επιμένουν εγκλωβισμένοι και σημερα ακόμη, να δείχνουν εμπιστοσύνη σε υποτιθέμενους ηγέτες-Σωτήρες, οι οποίοι παρακάμπτουν ωμά και ανερυθρίαστα τις συλλογικές διεργασίες, το διάλογο και τη δημοκρατία και κυβερνούν αποκομμένοι με τις θλιβερές ομαδούλες που τους περιστοιχίζουν..
Είναι δυνατό ποτέ να πετύχουν κάτι αυτοί οι "ηγέτες" ακόμα και καλές προθέσεις να έχουν, όντας ξεκομμένοι απο τη βάση ;Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως ,αν μη τι άλλο, θα υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς.
Πραγματικά απορώ,πώς άνθρωποι έξυπνοι και εμπειροι αντιπετωπίζουν την "πίστη" με τη Θεοκρατική αντίληψη της έννοιας..
Πώς δεν κατανοούν ότι η ελευθερία που του τάζουν είναι ανάπηρη,που λέει και ο ποιητής του "Αντισταθείτε" Μιχάλης Κατσαρός..Για να θυμηθούμε αλήθεια, κλείνοντας, ένα απόσπασμα απο το σπουδαίο αυτό ποίημα...
"Αντισταθείτε σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ’ όλα τ’ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους. "
Γιάννης Γιαπράκης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου