22 Οκτωβρίου 2015

Στο φως άγνωστα αρχεία του γερμανικού στρατού κατοχής

Έχουν αποσταλεί 162 μικροφίλμ, με στοιχεία (κείμενα, επιστολές, αναφορές), καθώς και φωτογραφικό υλικό
"Αντίπονα για εκτέλεση γερμανόφιλου Ελληνα:12 όμηροι εκτελέστηκαν με πυροβολισμό 
Αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού στρατιώτη στην Τρίπολη: 30 κομμουνιστές εκτελέστηκαν Αντίποινα σε απόπειρα φύλαξης προμηθειών πατάτας: ολόκληρο το χωριό κάηκε με εμπρησμό. Ο τόπος εξολοθρεύτηκε..."  

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ανατριχιαστικά και πλήρως αληθινά ανακοινωθέντα Γερμανών αξιωματούχων, όπως παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για πρώτη φορά.

Ηδη από το 2005, σταδιακά, το ελληνικό κράτος αιτούνταν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ την αποστολή μικροφίλμ που σχετίζονταν με την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Μέχρι στιγμής έχουν αποσταλεί 162 μικροφίλμ, με στοιχεία (κείμενα, επιστολές, αναφορές), καθώς και φωτογραφικό υλικό των γερμανικών κατοχικών, ναζιστικών στρατευμάτων..


Το ΥΠΕΘΑ ανέθεσε σε ομάδα στρατιωτών με άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας και πανεπιστημιακή εκπαίδευση να ερευνήσει τα αρχεία αυτά, υπό την επίβλεψη επιστημόνων.

Οι ιστορικοί διδάκτορες, με ειδίκευση στην περίοδο της Κατοχής, που αποτελούν την τριμελή επιτροπή εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη», Βασιλική Λάζου, Γιάννης Σκαλιδάκης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, ανέλαβαν την παρουσίαση των ευρημάτων και η επίσης διδάκτωρ Ιστορίας, Εφη Πασχαλίδου, αναφέρθηκε διεξοδικά στα αποτελέσματα της μέχρι τώρα πορείας ψηφιοποίησης και διαχείρισής τους, καθώς και της περαιτέρω αξιοποίησής τους.

Στην ίδια εκδήλωση προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Οι σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς» του Τάκη Σακελλαρίου, που αναφέρεται στις πρώτες μέρες της απελευθέρωσης (12-18 Οκτωβρίου 1944).

«Εχουμε φτάσει σχεδόν στην τελική φάση, με την πλήρη ψηφιοποίηση των μικροφίλμ, την ολοκλήρωση της ειδικής επιλογής αυτών που αφορούν την Ελλάδα, καθώς και της συγγραφής των ειδικών και γενικών συμπερασμάτων από τα γερμανικά έγγραφα» ανακοίνωσε ο διευθυντής της ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού), ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας.

Στα «ειδικά» συμπεράσματα ανήκουν, επί παραδείγματι, το ότι «71 κομμουνιστές εκτελέστηκαν στο Αγρίνιο ως αντίποινα» ή το ότι «υπήρξε εκτεταμένη αιχμαλώτιση πολιτών στον Βάμο και μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης» (κείμενα από γερμανικές αναφορές της εποχής). «Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, αρχές του 2016, όλο το υλικό θα είναι προσβάσιμο από φορείς, θεσμούς, επιτροπές και προς κάθε ενδιαφερόμενο» συμπλήρωσε ο κ. Δελατόλας.

Η αλήθεια είναι πως άλλο να φαντάζεται κάποιος μέσα από διηγήσεις και απομονωμένες γνώσεις τι ακριβώς συνέβαινε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής, και διαφορετικό να το βλέπει μπροστά στα μάτια του, μέσα από φωτογραφίες και έγγραφα των ίδιων των ναζί κατακτητών.

  «Αυτή η περίοδος δεν έχει πλήρως αποτιμηθεί, ούτε αποκαλυφθεί. Μέσω των αρχείων αυτών, αναδύεται η ίδια η ιστορική μας μνήμη, η πείνα, ο λοιμός, τα ολοκαυτώματα, οι ομαδικές εκτελέσεις, η αρπαγή θησαυρών.

Η αποκάλυψη της αλήθειας μέσα από τα ίδια τα αρχεία της Βέρμαχτ ανάγει τη σημερινή διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών όχι σε ακόμη μία εκκρεμότητα, αλλά σε επείγουσα αναγκαιότητα» επισήμανε ο αν. υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας.

«Το θέμα είναι ζωντανό, δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής ή συμψηφισμού - όπως μας κατηγορούν πως επιδιώκουμε. Είναι ηθικό πρωτίστως και μετά οικονομικό. Οπως είχε πει και ο Μανώλης Γλέζος “και ένα μάρκο να ήταν...”. Το ζήτημα της ιστορικής μνήμης δεν είναι ένα νεκρό γράμμα. Δεν αφορά μόνο τους ιστορικούς. Ηταν ολόκληρος ο λαός μας που ύψωσε το ανάστημά του και είπε το “Οχι” το 1940, και ήταν ο ίδιος λαός που δεν πρόλαβε να χαρεί τη νίκη και την απελευθέρωση και αμέσως σχεδόν μπήκε και πάλι σε πόλεμο, εμφύλιο αυτή τη φορά. Γι’ αυτό και δεν γιορτάζουμε τη 12η Οκτωβρίου, αλλά την 28η, δηλαδή την έναρξη του αγώνα» συμπλήρωσε.

 Η Ελλάδα είχε τους περισσότερους νεκρούς από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναλογικά πάντα με τον πληθυσμό της.

Ταυτόχρονα, με κάθε τρόπο, οι ξένοι κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους απομύζησαν τη χώρα από κάθε πηγή φυσικού πλούτου και κατέστρεψαν εγκαταστάσεις, καθιστώντας δύσκολη και κάποιες φορές αδύνατη την άμεση επανεκκίνηση όχι μόνο της οικονομίας της ελεύθερης Ελλάδας αλλά και της κοινωνικής ειρήνης.

 Ενας λαός που υπέφερε τα πάνδεινα -όσα δεν χωράει ο νους, αλλά χωρούν κάλλιστα στις αρχειακές μαρτυρίες των ναζί κατακτητών- κατέληξε να έχει απελευθερώσει μία χώρα, με μηδενικό κρατικό προϋπολογισμό, διαλυμένο κοινωνικό ιστό, με κατεστραμμένες σοδειές, νοσοκομεία, γέφυρες, σπίτια, οικογένειες.

Το ηθικό μπορεί να ήταν υψηλό και η χαρά της νίκης ενθουσιώδης, ωστόσο κανένα από τα δύο δεν ήταν αρκετό να υπερκεράσει ούτε την ολοκληρωτική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι ναζί ούτε τις επιθυμίες των Αγγλων «συμμάχων» που ήθελαν «με κάθε τίμημα να επιβάλουν την κυριαρχία τους» (κείμενο από αρχειακό υλικό).

«Στρατιωτικά, είχαμε τα τάγματα ασφαλείας, πολιτικά, τις δωσίλογες κυβερνήσεις και οικονομικά τους μαυραγορίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά η διδάκτωρ Ιστορίας, Βασιλική Λάζου. «Και μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι Βρετανοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο».
Οι αναφορές όμως των ίδιων των κατακτητών είναι που αναδεικνύουν τη σημασία της ψηφιοποίησης του συγκεκριμένου αρχείου, για τη μνήμη των παλιών και τη γνώση των νεότερων, προς αποφυγήν ανάλογων δεινών γι’ αυτόν τον τόπο:

«Αιχμηρή επέμβαση στη φύση, στα καταφύγια, στα χωράφια... συλλήψεις όλων των ανδρών... αυστηρά αντίποινα, με γρήγορο και δημόσιο τρόπο - να απαγχονίζονται οι συμμορίτες μπροστά στις οικογένειές τους και σε όλο το χωριό... αδίστακτη στάση - κάθε παραχώρηση θα ερμηνεύεται ως αδυναμία... επιχειρήσεις εκκαθάρισης... εξαφάνιση όλου του ανδρικού πληθυσμού».

Νόρα Ράλλη απο efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου