19 Οκτωβρίου 2015

Ένα φράγμα, οι κονκισταδόρες και μια αναδυόμενη εκκλησία


 Αρχοντία Κάτσουρα  απο efsyn 

Θα σας πω μια ιστορία. Πενήντα περίπου χρόνια πριν, εκεί στη δεκαετία του 1960, η κυβέρνηση του Μεξικού ήθελε να βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας με την επέκταση της ηλεκτροδότησης της χώρας, τη δημιουργία εργοστασίων και άλλα έργα υποδομών.

Έτσι, στο κέντρο περίπου της επαρχίας των Τσιάπας δημιουργήθηκαν φράγματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ροή του ποταμού Γκριχάλβα διακόπηκε σε δύο σημεία, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τόσο οι όχθες του ποταμού όσο και χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμων εκτάσεων και τροπικών δασών, αρχαιολογικοί χώροι, πόλεις και χωριά που είχαν ιστορία παλιά όσο και η ισπανική κατάκτηση της περιοχής.

Άνθρωποι αναγκαστικά εγκατέλειψαν τα πατρογονικά εδάφη και πήγαν αλλού, σε άλλες πόλεις αναζητώντας την τύχη τους.


Η άγρια πανίδα της περιοχής πιθανότατα είχε μια πιο σκληρή μοίρα. Ωστόσο, η πρόοδος είναι σημαντική υπόθεση και ορισμένες φορές προκαλεί παράπλευρες απώλειες.


Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αυξημένη ξηρασία έχει χτυπήσει το Μεξικό, οι πηγές του Γκριχάλβα δεν έχουν πια τόσο πολύ νερό και η στάθμη της λίμνης του φράγματος μειώνεται συνεχώς.

Και, ω του θαύματος, ένα φάντασμα αναδύθηκε από το νερό. Tο κουφάρι μια εκκλησίας 400 χρόνων παλιάς, φτιαγμένης τον 16ο αιώνα από από Ισπανούς αποίκους που ακολουθήσαν τους κονκισταδόρες, σε αναζήτηση και εκείνοι μιας άλλης ζωής.
Η ίδια η εκκλησία έχει σε κάποιο βαθμό σημαδέψει με τον τρόπο της ιστορία της περιοχής.

Την έχτισε ο αδελφός Μπαρτόλομε ντε λας Κάσας, που έφτασε στην Κετσάλα στα μέσα του 16ου αιώνα μαζί με μια ομάδα μοναχών, που ακολούθησαν τους Ισπανούς στρατιώτες.
Ο Μπαρτόλομε ντε λας Κάσας έγινε ο πρώτος επίσκοπος Τσιάπας και στην αρχή εργάστηκε με σθένος και αποφασιστικότητα για την επιτυχία τους αποικισμού της περιοχής και την υποδούλωση του τοπικού ινδιάνικου πληθυσμού.
Οι συνέπειες αυτών των προσπαθειών και της αποικιοκρατίας είναι ακόμα ορατές, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Παρ' όλα αυτά, ο Μπαρτόλομε ντε λας Κάσας μεγάλωνε και γινόταν σοφότερος.

Έτσι, έκανε αγώνα εναντίον της δουλείας, τόσο στην περιοχή των Τσιάπας όσο και στην Ισπανία, στην αυλή του Καρόλου του 5ου.
Και ο αγώνας του είχε, στο μέτρο του δυνατού και των ηθών της εποχής, επιτυχία, καθώς βοήθησε να περιοριστούν πολλά φαινόμενα βίας και βασανιστηριών εις βάρος των γηγενών σκλάβων από το Μεξικό μέχρι το Περού.

Μάλιστα, ακόμη και οι ίδιοι οι άποικοι είχαν συγκλονιστεί τόσο πολύ από τη σκληρότητα που ασκούνταν εναντίον των Ινδιάνων που με τη βοήθεια του Μπαρτόλομε ντε λας Κάσας κατόρθωσαν να αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία.


Τώρα η εκκλησία ήρθε ξανά στο φως.
Οι αλιείς της περιοχής, που έως τώρα ζούσαν από τα ψάρια της τεχνητής λίμνης και τον τουρισμό που είχε αναπτυχθεί γύρω απ΄αυτήν, προσφέρουν εκδρομές με τη βάρκα γύρω και μέσα από την εκκλησία στους επισκέπτες.

Πολλά τα μαθήματα που θα μπορούσε να δώσει αυτή η εκδρομή για το περιβάλλον, την Ιστορία, την οικονομία, το μέλλον και τη μνήμη.
Αλλά κανείς δεν ξέρει αν υπάρχει ενδιαφερόμενος για να τα ακούσει.

AP Photo/David von Blohn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου