10 Νοεμβρίου 2015

Η Βραζιλία προειδοποίηση για τις Σκουριές


«State of the art» θεωρούνταν το φράγμα που κατέρρευσε!
17 νεκροί και 28 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη μετά την κατάρρευση δυο φραγμάτων αποβλήτων σε μεταλλείο της Βραζιλίας που σκόρπισε την καταστροφή σε μια απόσταση πάνω από 100 χιλιόμετρα (και όχι 7 χλμ όπως γράψαμε στην προηγούμενη ανάρτηση).

«Tι δουλειά είχε το χωριό εκεί;»
 
«Τα φράγματα στη μεταλλευτική βιομηχανία είναι δυνητικοί κίνδυνοι πού όλοι πρέπει να αποδεχθούμε σε κάποιο βαθμό. Ο δυνητικός κίνδυνος γίνεται πραγματικός όταν έχεις κοινότητες που ζούνε στα κατάντι του φράγματος. Αυτό ήταν που με εξέπληξε. Υπήρχε ένα χωριό κάτω από αυτό το φράγμα αποβλήτων που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί».

Αυτή τη δήλωση έκανε στο Bloomberg, σχετικά με το χωριό Bento Rodrigues που κυριολεκτικά θάφτηκε κάτω από τη λάσπη και τα απόβλητα, ο Σαλίμ Αλί, καθηγητής στο «Κέντρο για την Κοινωνική Υπευθυνότητα στη Μεταλλεία» του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας. (Δύο ήταν τα φράγματα, πιθανότατα μέρος της ίδιας κατασκευής).


Φαίνεται ότι αυτό διδάσκεται ως «κοινωνική υπευθυνότητα στη μεταλλεία». Το χωριό δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Η καταστροφή είναι υπολογίσιμη μόνον όταν μετριέται σε απώλεια ανθρώπινων ζωών ή ανθρώπινων περιουσιών. Τα ποτάμια, οι πηγές του νερού, οι θάλασσα, τα δέντρα, τα ζώα, που βρίσκονται στο «στα κατάντι» αυτών των επικίνδυνων φραγμάτων, θεωρούνται απώλειες μικρής σημασίας και πάντως αποδεκτές μπροστά στην «ανάπτυξη» που φέρνει το μεταλλείο.

Η κυνική (και αναπάντεχα ειλικρινής) αυτή δήλωση είναι πάντως μια άμεση παραδοχή της πραγματικότητας: Kανένα φράγμα δεν είναι απολύτως ασφαλές. Δεν υπάρχει φράγμα που «δεν σπάει». Όπως πολύ σωστά λέγεται, «κάθε φράγμα μεταλλευτικών αποβλήτων είναι ένα ατύχημα που περιμένει να συμβεί». Αυτά τα ατυχήματα συμβαίνουν με αυξανόμενη συχνότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε όταν έχουμε τρία τέτοια φράγματα να κατασκευάζονται από την Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και το Στρατώνι.
 
«State of the art» το φράγμα που κατέρρευσε!

Το μεταλλείο όπου συνέβη η καταστροφή ανήκει στην εταιρεία Samarco, κοινοπραξία δυο εκ των μεγαλύτερων εταιρείων παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, της Αυστραλιανής BHP Billiton και της Βραζιλιάνικης Vale. Η BHP ήδη αριθμεί πέντε θανάτους μέσα στο 2015, με ατυχήματα στη Χιλή, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία
 (πηγή).Απο antigold 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου