4 Φεβρουαρίου 2016

ΟΧΙ στην ΤPPΑ απο τη Νεα Ζηλανδία


 Εκτιμάται ότι 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, στις 4 Φεβρουαρίου καθώς υπουργοί από 12 χώρες συναντήθηκαν στην πόλη για να υπογράψουν την Trans-Pacific Partnership Agreement ,την εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ ,Ιαπωνία, Αυστραλία, Μπρουνέι,  Καναδά,  Χιλή, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη  και το Βιετνάμ.
  
Διοργανωτές της διαμαρτυρίας η IndustriALL Global Union’s New Zealand affiliate και η FIRST Union, οι οποίες επι 6 χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας για το σταμάτημα της συμφωνίας.

Η ΤΡΡΑ συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο του 2015 μετά απο 6 χρόνια μυστικών διαπραγματεύσεων .«Τώρα που το κείμενο της συμφωνίας έχει στη διάθεση του κοινού, είναι σαφές ότι η συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και των ισχυρών κρατών, όχι τα συμφέροντα του λαού ή του πλανήτη," δήλωσε ο Robert Reid, γενικός  γραμματέας επίλυσης διαφορών επενδυτών και κράτους .Η συμφωνία δίνει στις πολυεθνικές εταιρείες τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ζημιές δισεκατομμύριων δολαρίων από τα κράτη ,σε περιπτώσεις που οι εγχώριες νομοθεσίες ή πολιτικές επηρεάζουν την κερδοφορία τους.

 "Η TPPA υπονομεύει την εθνική κυριαρχία και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τη ζωή των εργαζομένων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Industriall, Jyrki Raina.
 "η TPPA θα οδηγήσει σε υψηλότερη ανισότητα, μείωση των μισθών και στην αύξηση της επισφαλούς εργασίας,.΄"

Μετά την υπογραφή, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί σε εθνικό επίπεδο από τις 12 χώρες μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο εάν ,στο τέλος αυτών των δύο ετών, η συμφωνία έχει κυρωθεί από έξι έθνη που αντιπροσωπεύουν το 85%  του συνδυασμένου ΑΕΠ των 12 αρχικών χωρών ,μπορεί ακόμα να τεθεί σε ισχύ.  
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν  το μεγαλύτερο μερίδιο των συνδυασμένων ΑΕΠ δεν επικυρώσουν, η TPPA είναι απίθανο να πάει μπροστά λέει η IndustriALLκαι καλεί σε δράση οργανώσεις που είναι κατα της συμφωνίας στην Αμερική .

πηγη (ολόκληρο το κείμενο ) 
πηγη φωτογραφίας : instangram 

VIDEO  on  Queen Street, Auckland



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου