17 Μαρτίου 2016

Δολοφονήθηκε στην Ονδούρα ο συναγωνιστής της Berta Caceres,Nelson Garcia


Μόλις λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της Berta Caseres.. δολοφονήθηκε στην Ονδούρα ο συναγωνιστής της, Nelson Garcia
 Ο Nelson Garcia, ήταν μέλος της ίδιας ομάδας για τα δικαιώματα των Αυτοχθόνων στην Ονδούρα, με την δολοφονημένη ακτιβίστρια Berta Caceres.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την Caceres που πυροβολήθηκε στο σπίτι της από άγνωστους δράστες, ο Γκαρσία σκοτώθηκε αφού πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο πρόσωπο στην κοινότητα Ρίο Chiquito.
Και οι δύο ήταν επιφανή μέλη του Συμβουλίου των Λαϊκών Οργανώσεων Ιθαγενών της Ονδούρας (COPINH).

Η δολοφονία συνέβη κατά τη διάρκεια εκκένωσης της κατεχόμενης γης από την στρατιωτική αστυνομία της Ονδούρας.Περίπου 150 φτωχές οικογένειες που ήταν μέλη της COPINH είχε καταλάβει τη γη στο Ρίο Chiquito για τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, 20 αστυνομικοί, 20 στρατιώτες και 20 ΜΑΤ έφτασαν στο οκτώ το πρωί χτες για να ξεκινήσουν την εκδίωξη της ομάδας των καταληψιών.
"Είπαν ότι θα είναι ήρεμοι και δεν επρόκειτο να διώξουν κανέναν από τα σπίτια τους, αλλά το μεσημέρι άρχισαν να γκρεμίζουν τα σπίτια, κατέστρεψαν το καλαμπόκι, τα δέντρα μπανάνας και τις φυτείες yuca", δήλωσε ο Τόμας Γκόμεζ, συντονιστής του COPINH.
"Όταν τελείωσε η επιχείρηση , ο σύντροφος μας Nelson Garcia πήγε για φαγητό στο σπίτι του. Είχαν στήσει καρτέρι στη ζώνη που θα περνούσε η Επιτροπή των COPINH. Ο Γκαρσία έφτασε πρώτος και τον σκότωσαν ", πρόσθεσε.
Δεν είναι σαφές ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία.
Ο Nelson Garcia, πατέρας πέντε παιδιών, ήταν ο ηγέτης της κοινότητας στο Ρίο Chiquito.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ονδούρα έχουν ζητήσει την προστασία των μελών COPINH μετά τη δολοφονία της Caceres στις 3 Μαρτίου που προκάλεσε οργή σε όλο τον κόσμο.
Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος λένε ότι αποτελούν στόχο βίαιων επιθέσεων στην Ονδούρα.

Η δολοφονία της Berta Caceres έχει θέσει υπό διεθνή έλεγχο την κυβέρνηση της Ονδούρας και τους υποστηρικτές των πολυεθνικών έργων στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής.
Τη Δευτέρα, οι ακτιβιστές ζήτησαν από τον Οργανισμό των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) να πάψει να υποστηρίζει το έργο του φράγματος Agua Zarca, στο οποίο ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι η Berta Caceres και η κοινότητά της.


Δύο ακτιβιστές ανάρτησαν ένα πανό μπροστά από το γραφείο πληροφοριών της USAID στην Ουάσιγκτον, ζητώντας από την κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ να μειώσει την υποστήριξη στο αμφιλεγόμενο έργο του φράγματος στην Ονδούρα.
Η USAID στηρίζει το φράγμα Agua Zarca στον ποταμό Gualcarque, ένα από τα έργα στα οποία αντιτίθενται  τα μέλη της φημισμένης φυλής Αυτόχθονων Lenca και η υπερασπιστής των δικαιωμάτων τους Berta Caceres, της οποίας η δολοφονία φέρεται ως αποτέλεσμα του ακτιβισμού της.
  
ΥΓ.Ως επίλογος ,ξανά, η τελευταία παράγραφος του πόστ για την δολοφονία της Berta Caceres

"Από το 2009,με το στρατιωτικό πραξικόπημα των απόφοιτων του Αμερικανικού Στρατού (School of the Americas),η Ονδούρα έχει δει εκρηκτική αύξηση  καταστροφικών για το περιβάλλον επενδυτικών "Αναπτυξιακών" σχεδίων , που εκτοπίζουν τις αυτόχθονες κοινότητες.Σχεδόν το 30% της γης της χώρας διατέθηκε σε εξορυκτικές εταιρίες δημιουργώντας ζήτηση για φθηνή ενέργεια που θα τροφοδοτούσε τις δραστηριότητες της εξόρυξης. Για να καλύψει αυτή την ανάγκη, η κυβέρνηση ενέκρινε εκατοντάδες έργα κατασκευής φραγμάτων σε όλη τη χώρα,την ιδιωτικοποίηση ποταμών,γης,και τον ξεριζωμό των κοινοτήτων. Η Καταστολή των κοινωνικών κινημάτων και οι στοχευμένες δολοφονίες είναι ανεξέλεγκτες. Η Ονδούρα έχει το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο."
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου