4 Μαΐου 2016

7 ημέρες για τον Αλέξη Δαμιανό


2016 -10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ(4-5-2006)

«Το θέμα είναι πόσο αγαπάμε αυτό τον τόπο. Πάμε να του βρούμε την ταυτότητά του, όλοι. Ψάχνουμε μια ταυτότητα όλοι μας, άλλοι πιο πολύ άλλοι λιγότερο, άλλοι με περισσότερα ελαττώματα άλλοι με λιγότερα. Ανθρωπάκια του θεού είμαστε όλοι. Τα επιτεύγματά μας δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει η μάχη του καθενός μας. Πήραμε την συνταγή την ξένη και προσπαθήσαμε να την εφαρμόσουμε εδώ. Και γίναμε γελοίοι. Και την γελοιότητα αυτή την κάναμε αποδεκτή. Από έναν λαό που τραγουδούσε τα δημοτικά τραγούδια, ένα λαό τόσο ερωτικό που πάλλεται, που τρέχει σαν το νεράκι. Όλες αυτές τις μνήμες για την καταγωγή πρέπει να τις ξυπνήσουμε. Η λήθη που υπάρχει δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Πρέπει να φτάσουμε στην Αλήθεια που σημαίνει μη Λήθη, το στερητικό Α και τη Λήθη. Να φτάσουμε στην ομολογία, στη ταπείνωση. Και ν’ αγαπάμε, όποιος δεν αγαπά εκείνος χάνει.»
Αλέξης Δαμιανός - Παρασκήνιο (1995)

 «Μα δεν αγάπησα στη ζωή μου τίποτα περισσότερο. Εννοώ από την μπαναλιτέ της λειτουργίας του ελληνικού λαού. Την ασύγκριτη καθημερινότητά μας. Προσοχή: όχι, κατηγορηματικά όχι, την μπαναλιτέ της ιθύνουσας τάξης. Την απλότητα του καθημερινού μας ανθρώπου. Που του φτάνει ένα κρασάκι για να ’ναι δικός του ο κόσμος όλος». 
Συνέντευξη στον Σωτήρη Κακίση («Τα Νέα», 7-4-2001)

Βίντεο :ἀφιέρωμα στὸ σκηνοθέτη απο την εκπομπή Παρασκήνιο.Σὲ ὅλη τὴ διάρκεια τοῦ ἐπεισοδίου παρεμβάλλονται πλάνα τοῦ Αλέξη Δαμιανού ὁ ὁποῖος τραγουδάει ἄλλοτε δημοτικὰ τραγούδια καὶ ἄλλοτε θρησκευτικοὺς ὕμνους



 5-11 Μαΐου 2016 στον κινηματογράφο «Αλκυονίς»

Επτά ημέρες με προβολές, εκδηλώσεις και συζητήσεις και τη προσδοκία να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα το έργο του ποιητή, συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Αλέξη Δαμιανού. Του Έλληνα δημιουργού που υπονόμευσε τη λήθη με την αλήθεια του. Το έργο του πιο επίκαιρο από ποτέ, να γίνει φέτος το Μάη, δυνατή κραυγή για αφύπνιση και δράση.
50 χρόνια από την πρώτη του ταινία «Μέχρι το πλοίο» που το 1967 προβλήθηκε στον ίδιο κινηματογράφο.

"Πάθος δεν έχω για τίποτε. Πάθος έχω μόνο για την πίστη μου ότι ο Παράδεισος δεν έχει χαθεί. Υπάρχει αλλά δεν τον βλέπουμε. Είναι η κατάρα του Οιδίποδα, το «νους ορά και νους ακούει», που είπε αργότερα ο Ιησούς, η διαρκής δυνατότητα του ανθρώπινου όντος να αποκαλύπτει τη μεγαλοσύνη της ζωής. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο όπως το πιστόλι το μπαρούτι. Το είχαν οι Κινέζοι, οι τόσο συκοφαντημένοι σαν «κίτρινος κίνδυνος». Αλλά είναι η δυτική νοοτροπία υπεύθυνη για την κακή του χρήση. Το μπαρούτι ο Νόμπελ το έκανε θάνατο. Κι έμεινε το βραβείο του να αντιπροσωπεύει ένα πολιτισμό θανάτου. Ο άνθρωπος συμπεριφέρεται με την τεχνολογία σαν ένα κρετίνικο παιδί που κραυγάζει και χρησιμοποιεί τα εργαλεία του μέσα σε μια έννοια παιχνιδιού και εκμετάλλευσης. Χωρίς συνείδηση του τι είναι αυτό που θα μπορούσε να του προσφέρουν. Δεν θεωρώ τίποτε λάθος. Κάθε τι είναι ένα δυναμικό που θα μπορούσε να είναι συν ή πλην. Έχω το αυτοκίνητο και για να πάω στην Αθήνα θέλω δύο ώρες, όταν κάποτε με τα πόδια έκανα μια…"
 

Αλέξης Δαμιανός (απόσπασμα απο συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Κιμπουρόπουλο) πηγή cinephilia

2016 -10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Πλάνο αφιερώματος

- Οι τρεις ταινίες του σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξη Δαμιανού
«Μέχρι το πλοίο» (1967) - «Ευδοκία» (1971) - «Ηνίοχος» (1995)
Στις προβολές θα παρευρίσκονται ηθοποιοί και συντελεστές των ταινιών για να θυμηθούν και να συνομιλήσουν με τους θεατές.

- Μια ταινία με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Δαμιανό
«Τον Καιρό των Ελλήνων» (1981) του Λάκη Παπαστάθη

- Μια ταινία μικρού μήκους με τον Δαμιανό στην πρώτη κινηματογραφική του εμφάνιση
«Ο Κλέφτης» (1965) του Παντελή Βούλγαρη

- Ένα θεατρικό έργο του συγγραφέα Δαμιανού
«Το καλοκαίρι θα θερίσουμε» Πρώτο θεατρικό έργο που έγραψε ο Αλέξης Δαμιανός το 1945. Πρώτη σκηνοθεσία του Γιώργου Σεβαστίκογλου. Πρώτη παράσταση για την οποία τη μουσική και τα τραγούδια έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις* και τη χορωδία που συμμετείχε στην παράσταση διηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης. Θεατρικό αναλόγιο σε σκηνοθεσία Δ. Παντελιά. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ε. Αποστόλου, Κ. Εμπέογλου, Μ. Κυριάκη, Μ. Μαυροματάκης, Ε. Μεγγρέλη, Η. Μουλάς, Θ. Τοκάκης, Θ. Χαλκιάς

- Τέσσερα ντοκουμέντα για τον Αλέξη Δαμιανό, τον δημιουργό και τον άνθρωπο
«Ο σκηνοθέτης τραγουδάει» (1995) Παρασκήνιο του Λ. Παπαστάθη
«Αλέξης Δαμιανός» (1997) Ο έρωτας των πρώτων πλάνων της Π. Παναγιωτοπούλου
«Λίγη φωτιά…» (2004) για τη ταινία Ηνίοχος του Δ. Παντελιά
«Koιμάσαι άραγε;» (2016) για τον Αλέξη Δαμιανό του Δ. Παντελιά

- «Γράμμα στον Αλέξη» Φίλοι και στενοί συνεργάτες του Δαμιανού θα διαβάσουν ο καθένας το γράμμα του στον Αλέξη Δαμιανό και θα συζητήσουν με το κοινό για το μεγάλο δημιουργό. Συντονίζει ο Γιάννης Σολδάτος και συνευρίσκεται με τους: Λ. Παπαστάθη, Μ. Ευστρατιάδη, Δ. Αβδελιώδη, Π. Βούλγαρη, Γ. Σμαραγδή, Α. Ρουμελιώτη, Π. Κάγιο, Δ. Παπαχρήστο, Κ. Μπακογιαννόπουλο, Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

- «Η Θεατρική Όψη του Αλέξη Δαμιανού» Ο Κωνσταντίνος Κυριακός, Αν. Καθηγήτης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν. Πατρών και συγγραφέας του ομότιτλου βιβλίου, 2007, θα παρουσιάσει την συνολική προσφορά του Α. Δαμιανού συγγραφέα-σκηνοθέτη-ηθοποιού στο Θέατρο.

- «Ποιητής, η άγνωστη πλευρά του Δαμιανού» Ποιήματα και κείμενα του Αλέξη Δαμιανού θα παρουσιάσει ο Κώστας Καναβούρης, ποιητής.

- Μουσικές βραδιές με την μουσική των ταινιών του Αλέξη Δαμιανού και τα τραγούδια που αγάπησε. Θα παίξουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Βεργωτής, Μάρκος Δαμιανός, Πανίνος Δαμιανός, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Μανώλης Πάππος, Σπύρος Χονδρός. Τραγούδια θα ερμηνεύσει και η Ελένη Ροδά (η φωνή της Ευδοκίας στην ομότιτλη ταινία).

«Ο Αλέξης Δαμιανός δημιούργησε ένα σύμπαν συμπαγές και ταυτόχρονα άυλο, μια εύθραυστη, μετέωρη ποιητική συνθήκη που εξελίχτηκε σε τραχιά κραυγή αφύπνισης. Πέτυχε αυτό που ελάχιστοι δημιουργοί αξιώνονται, να περάσει μέσα από το φίλτρο της τέχνης, τη ζωή χωρίς να προσβάλλει την ουσία της. Το έργο του είναι μια βιωματική μαρτυρία, ένα ζωντανό μνημείο που υπονομεύει τη «λήθη» στο όνομα μιας επείγουσας αλήθειας. Μια σπαρακτική προσευχή που δοξάζει την θνητότητα και περιφρονεί την αθανασία. Ένας ύμνος στη στιγμή και στην φευγαλέα της δόξας. Το έργο του δεν είναι μια φωτισμένη βιτρίνα αλλά ένας σπόρος βαθιά θαμμένος στη γη που περιμένει μέσα στον βροχερό χειμώνα των καιρών μας, την γόνιμη άνοιξη».
Μαρία Κυριάκη (Απρίλιος 2016)

Κινηματογράφος Αλκυονίδα
Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), Τηλ: 210 8220008
Για τις προβολές των 3 ταινιών: 5,00 ευρώ γενική είσοδος, 3,00 ευρώ για σπουδαστές
Για τις εκδηλώσεις της εβδομάδας: είσοδος ελεύθερη


Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων της εβδομάδας εδω 


* Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γ.Σεβαστίκογλου οι  στίχοι της παράστασης του 1945 ήταν οι εξής:

 Τα παιδιά κάτου στον κάμπο 
 στήσαν όλα το χορό 
και λυγάνε τα ποτάμια 
και σταυρώνουν τον αητό.
Έλα κόρη μ’ έλα και τ’ αυγερινού 
κοίτα στήσανε καρτέρι 
χίλι’ αστέρια τ’ ουρανού. 
Τα παιδιά κάτου στον κάμπο
 φωσφοράν τις λαγκαδιές 
κυνηγάνε τα τσακάλια 
καβαλάν τις αστραπές. 
Έλα κόρη μ’ έλα κι άναψε φωτιά
 κοίτα τόσα παλικάρια 
τραγουδάν τη μπαρμπαριά.

Αλέξης Δαμιανός, Το Καλοκαίρι θα θερίσουμε. Εκδόσεις Γκοβόστη, (1945) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου