12 Ιουνίου 2016

Ο Κολοκοτρώνης έλεγε ότι χωρίς τον Ρήγα δεν θα υπήρχε επανάσταση


Σαν σήμερα  12 Ιουνίου του 1798 δολοφονήθηκε απο τους Τούρκους ,αφού πρώτα τον παρέδωσαν οι Αυστριακοί ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)

Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το θεωρούμενο ως πραγματικό του επώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης δεν επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη έρευνα. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.

Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε την βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν διακρίθηκε ως λόγιος και συγγραφέας. Το 1790 και το 1796 ταξίδεψε στη Βιέννη για να τυπώσει τα βιβλία του, μεταξύ αυτών το «Σχολείο των ντελικάτων εραστών», το «Φυσικής Απάνθισμα», ο «Ηθικός Τρίποδας» και ο «Ανάχαρσις».

Ως κορυφαίο έργο του, πάντως, θεωρείται η «Νέα Πολιτική Διοίκησις των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας» που περιείχε:
  • τον Θούριο, γνωστό επαναστατικό άσμα
  • μια επαναστατική προκήρυξη
  • τη διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των Γάλλων Διαφωτιστών
  • το Σύνταγμα του Ρήγα
Το πολιτικό όραμα του Ρήγα συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής και στην οποία οι Έλληνες θα είχαν κυρίαρχη θέση. Για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου.

Επεδίωξε, μάλιστα, να συναντήσει τον Μεγάλο Ναπολέοντα για να ζητήσει τη βοήθειά του. Συνελήφθη, όμως, στις 8 Δεκεμβρίου του 1797 από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη και παραδόθηκε στους Τούρκους, οι οποίοι τον σκότωσαν δια στραγγαλισμού στις 12 Ιουνίου του 1798 στο Βελιγράδι.
ΠΗΓΗ: .sansimera

Ο Ρήγας ήταν ο άνθρωπος που καθόρισε τα ''όρια" που διέπουν την επανάσταση. Ο λόγιος που οραματίστηκε τη νέα Βαλκανική ενωμένη απέναντι στην Βόρεια Ιερά συμμαχία. Και γι αυτό οι Μέτερνιχ τον έδωσαν πρώτο πρώτο βορρά στους Τούρκους που πάντα με συνέπεια συνεργάστηκαν με αυτό το ίδιο λόμπυ που διαφεντευει και σήμερα την ''ΕΕ,, δημιουργεί τους πολέμους και εποπτεύει την εξαθλίωση.
Εάν και όταν το Βαλκανικό όνειρο του Ρήγα πραγματωθεί, τότε και μόνο τότε η Νότια Ευρώπη θα βρεί τη θέση που της αξίζει χωρίς να μπορεί κανείς να την εκβιάσει ή να την "αρμέξει"
Geo Bear 

-Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης-Απόσπασμα από το επαναστατικό του κείμενο «Δίκαια του Ανθρώπου», που περιλαμβάνεται στο κείμενο που εκδόθηκε στη Βιέννη στα 1797 με τίτλο “Νέα Πολιτική Διοίκηση των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας
η γλωσσική προσαρμογή έγινε από τον ποιητή Γιώργο Πρίμπα
πηγή : 24grammata.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου