13 Νοεμβρίου 2016

Καλοί οι επικήδειοι στο θάνατο δημοσιογράφων, στη ζωή όμως απαιτείται ο φόρος τιμής!


Λυπάμαι, θα στεναχωρήσω τους συναδέλφους μου δημοσιογράφους. Από το πρωί που διάβασα την είδηση για το χαμό του Γιώργου Γεωργιάδη, είχα ένα δίλημμα. Να προσθέσω έναν λαμπρό επικήδειο, μαζί με όλους τους άλλους; Διάσημος, αναγνωρισμένος, έχοντας προσφέρει πολλά στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας. “Εξαφανισμένος” όμως τα τελευταία χρόνια. Διαβάζω τους τιμημένους επικήδειους, λόγια θλιμμένα από φίλους και συναδέλφους που πραγματικά τον αγαπούσαν. Και διαβάζω τόσο καλά λόγια παντού, από πολλούς όλους. Για τον δημοσιοφράφο, τον συνάδελφο, τον δημοσιογράφο. Δεν τον γνώριζα καλά, μέσα από το ρεπορτάζ μόνο. Και σίγουρα δεν του άξιζε του Γιώργου η σιωπή των τελευταίων χρόνων. Η εξαφάνισή του. Γιατί όμως; Ήταν η αρρώστεια μόνο. Όχι, όχι και πάλι όχι.

Ο Γιώργος ήταν άνεργος πολλά χρόνια. Γιατί φοβάστε να το φωνάξετε; Ο Γιώργος πλήρωσε ακριβά την κρίση. Πλήρωσε την επιλογή των καναλιών να κόψουν το ρεπορτάζ, να κόψουν το δρόμο, να κόψουν την επαφή με την κοινωνία. Να κόψουν κάθε τι που είναι εικόνα και ρεπορτάζ. Και να δώσουν λόγο και εικόνα μόνο σε πρόσωπα που περνάνε γραμμή, που έκαναν και κάνουν προπαγάνδα σε ραδιοφωνικού τύπου εκπομπές. Με παρουσιαστές ικανούς για τα πάντα. Μέχρι τον πάτο, αν υπάρχει τέτοιος στη δημοσιογραφία. Και για ορισμένους που φθάνουν ως το θάνατο σου η ζωή μου.

Ο Γιώργος Γεωργιάδης πλήρωσε ακριβά την ανεργία. Και κάποιοι δεν νοιάστηκαν. Ούτε για τη δουλειά του, ούτε για την επαγγελματική επάρκεια του. Πως το λένε στην πιάτσα πια; Τι να τους κάνουμε τους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Ζητάνε πολλά και εμείς δεν δίνουμε. Έτσι δεν λένε;

Ο Γιώργος Γεωργιάδης πλήρωσε ακριβά την ανεργία. Και δεν ξέρω πόσοι βρίσκονταν κοντά του αυτά τα χρόνια. Τα χρόνια της θλίψης, της σιωπής. Και τώρα τελευταία της αρρώστειας. Δεν αντέχω, θα το πω και αυτό. Μία μόνο συνάδελφος προσπάθησε να του δοθεί λίγη προσοχή από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, να του εκδοθεί η σύνταξη λίγο πιο γρήγορα απ΄ότι ορίζουν οι προϋποθέσεις. Κι αυτό για να γίνει έπρεπε να ουρλιάξει.

Α! Δεν πρόλαβε ο Γιώργος Γεωργιάδης. Αξιοπρεπής και Δημοσιογράφος ως το τέλος. Εμείς, οι άλλοι, οι δημοσιογράφοι που ακριβώς έχουμε βάλει την αξιοπρέπεια μας;
πηγη: mediatvnews

Καλό ταξίδι και από εμας,ταξιδευτή.

ΥΓ. "Με ρωτούν διαρκώς σε πόσες χώρες έχω ταξιδέψει κι όταν λέω πως όσο ταξιδεύεις, τόσο καταλαβαίνεις πως δεν έχεις «δει» τίποτα, μοιάζει υπερφίαλο και ψιλοσνόμπ. ΄Ομως για μένα το ταξίδι είναι σαν το ρολόι. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να ρωτάς και να κοιτάζεις την ώρα, αν δεν πρόκειται μέσα στο χρόνο που σ΄ ενδιαφέρει να κάνεις κάτι παραγωγικό. ΄Ετσι και το ταξίδι. Αν το κάνεις για να γεμίσεις το διαβατήριο ή να στείλεις σέλφι στους φίλους σου, είναι μια ουτοπία. Αν έχεις καταφέρει ν΄ αγγίξεις και να σ’ αγγίξουν, άνθρωποι, τόποι, ευωδιές, κουλτούρες και διαφορετικότητες τότε πιθανότατα ξεκινάς ένα ταξίδι. Κι εκεί αξίζει τον κόπο να μείνεις και να δεις…"

"Δεν έχω την εντύπωση ότι είδα στη ζωή μου πολλά. Άλλωστε, πιστεύω ότι όσο περισσότερα βλέπεις, όσο περισσότερο ταξιδεύεις, τόσο καταλαβαίνεις ότι δεν είδες τίποτα. Γιατί η κάθε εικόνα, η κάθε στιγμή αλλάζει, ανάλογα με τη διάθεση ή τον φόβο σου. Αλλάζει από το φως ή το σκοτάδι. Από την απουσία ή τον ίλιγγο. Το κάθε τι μοιάζει διαφορετικό. Σκοπός είναι να γίνεις καλύτερος άνθρωπος κι αυτό μόνο μ’ έναν τρόπο το καταφέρνεις: Να είσαι δίπλα στους άλλους συνεχώς.
Να μπορείς να μιλήσεις αλλά να ξέρεις και ν’ ακούς. Να βλέπεις τον άλλον από ψηλά, μόνο όταν του δίνεις το χέρι για να σηκωθεί. Αυτή είναι η δουλειά μου!… Αυτή είναι η ζωή μου!… Το να μην ξέρεις πού θα βρεθείς αύριο και πότε θα επιστρέψεις, είναι σκληρό… Όμως και άλλα εκατό χρόνια να είχα μπροστά μου, το ίδιο θα έκανα! Ζώντας το άγριο ένστικτο εκείνου που επιτίθεται, σε κάνει να γαληνεύεις όταν βρεθείς κοντά στον ανίσχυρο. Το να βλέπεις ανθρώπους να σκοτώνονται, σε κάνει ν’ αγαπάς τους ανθρώπους.
Το να διαχειρίζεσαι μία είδηση κάτω από συνθήκες ζωής και θανάτου, σε κάνει πιο υπεύθυνο".
  Απόσπασμα από την ομιλία του, 26-11-2012 στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου