4 Μαρτίου 2017

τρείς προσωπογραφίες και μια ιδιωτική στιγμή ,μιας άλλης ασθητικής


 Παιδί τής γης
Παιδί τραγουδισμένο
 Έτσι πού σε φαντάζομαι
 Σάν αστραπή
Μπλέκω τά δάχτυλα
Κλείνω τά μάτια μου
Καί σ' ονομάζω Μουσική


Το 1966 ο Μάνος Χατζιδάκις τυπώνει την πρώτη του ποιητική συλλογή . "Η Μυθολογία του Χατζιδάκι δεν είναι καθαυτό ποίησις ή, ακριβέστερα, δεν είναι μόνο ποίησις. Είναι η επέκταση μιας συγκεκριμένης μουσικής δημιουργίας μέσα στον ελεύθερο ποιητικό χώρο".
Αυτά σημειώνονταν στην α' έκδοση της Μυθολογίας (Κεραμεικός, 1966),με σχέδια Γ.Μόραλη
Η β΄εκδοση της Μυθολογίας κυκλοφόρησε το 1980 από τις εκδόσεις Υψιλον/βιβλία με σχέδια Μόραλη , Αργυράκη, Σταθόπουλου καί αυτόγραφες σημειώσεις του Χατζιδάκι.

Στο μεταξύ ,μια δεκαετία περίπου από την πρώτη έκδοση της Μυθολογίας ,δέκα απο τα ποιήματα της συλλογής μελοποιούνται από τον Νότη Μαυρουδή.:Ερωτικό,Σχέδιο για ένα Δημοτικό τραγούδι,Το ποτάμι,Παιδί της γης,Κρίση ,Τρεις προσωπογραφίες (Στον Οδυσσέα Ελύτη,Στον Γιώργο Σεφέρη,Στον Νίκο Γκάτσο),Ένα κορίτσι λυγερό,Ιδιωτική στιγμή

Κυρίαρχο στοιχείο των μελοποιημένων ποιημάτων είναι η λέξη και η έννοια "παιδί" ,προσέγγισή τους η απλότητα μιας θέσης που θα μπορούσε να είναι εκείνη ενός επίμονου θαυμαστή.

Είναι η πρώτη φορά που μελοποιείται ποίηση του Χατζιδάκι ,το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος ήχων και αισθήσεων με την αισθητική μιας άλλης εποχής .Ο δίσκος κυκλοφόρησε το 1977 με τίτλο: " Παιδί της Γης". Στο δίσκο ακούγονται επίσης μελοποιημένα τρία ποιήματα- τρείς προσωπογραφίες -του Χατζιδάκι προς τρεις ποιητές και συνοδοιπόρους, τον Οδυσσέα Ελύτη ,τον Γιώργο Σεφέρη και τον Νίκο Γκάτσο.Την προσωπογραφία του Γ.Σεφέρη, απαγγέλει ρυθμικά ο ίδιος ο Χατζιδάκις.

Στο στούντιο ηχογραφήσεων ο Μάνος Χατζιδάκις άκουσε για πρώτη φορά τη μελοποιημένη ποίησή του: "Τον παρατηρούσα τη στιγμή της ακρόασης να καπνίζει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Άρχισε να μιλάει για τα ποιήματά του... .. Μετά, όταν ένιωσε πως είχε μπει στην ατμόσφαιρα που ήθελε, μπήκε στην αίθουσα ηχογράφησης για να διαβάσει την προσωπογραφία του στον Γιώργο Σεφέρη, εγώ στην κιθάρα, με τον Δημήτρη Βράσκο στο μαντολίνο και τον Θανάση Παρασκευόπουλο στο κλαρινέτο, να τον συνοδέψουμε .. Η συμμετοχή του λοιπόν στον δίσκο αυτόν προσέδωσε μια σπάνια στιγμή γοητείας και τίμησε ήδη από το 1977 τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη σε ένα μονόγραμμα που τον περικλείει απόλυτα..." (Νότης Μαυρουδής)

και συ παιδί μη φοβηθείς ..
Γιατί ψηλά στον ουρανό που κατοικούνε τ’ άστρα
Μαζεύονται όλοι οι ποιητές
Και οι εραστές καπνίζουν σιωπηλοί πράσινα φύλλα
Μασάν χρυσόσκονη πηδάνε τα ποτάμια
Και περιμένουν
Να λιγωθούν οι αστερισμοί και να λιγοθυμήσουν
Να πέσουν μεσ’ στον ύπνο σου
Να γίνουν αναστεναγμός στην άκρη των χειλιών σου
Να σε ξυπνήσουν και να δεις απ’ το παραθυρό σου

Το προσωπό μου φωτεινό
Να σχηματίζει αστερισμό
Να σου χαμογελάει
Και να σου ψιθυρίζει
Καλή νύχτα

«Παιδί της γης»
Ποίηση: Μάνος Χατζιδάκις
Σύνθεση: Νότης Μαυρουδής
Τραγούδι: Αρλέτα, Ηλίας Λιούγκος

Απαγγελία: Μάνος Χατζιδάκις
Σχετικό
Φωτογραφία :Σχέδιο για τη Μυθολογία Γ.Μόραλης
πληροφορίες από : musicheaven-
Δύο διαλέξεις του Νότη Μαυρουδή για τον Μάνο Χατζιδάκι (tar.gr)
 Μάνος Χατζιδάκις, Μυθολογία και Μυθολογία Δεύτερη, εκδ. Άγρα 2007


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου