11 Μαρτίου 2017

Στην Ινδία "εξολοθρεύουν" τη Monsanto


Η Μαχαράστρα είναι η "ζώνη βαμβακοκαλλιέργειας" της Ινδίας.Είναι επίσης η περιοχή που έχει συνδεθεί ,περισσότερο από όλες, με την απληστία της Monsanto. Από το 1995 έως και το 2013 στην στην περιοχή έχουν καταγραφεί 300.000+ θάνατοι και οι περισσότεροι αποδόθηκαν -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- στη δράση της εταιρείας.

Στην Ινδία λένε πως η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει σε μεγάλο βαθμό για τις πράξεις της,για τις πιέσεις επί δέκα χρόνια σε Ινδία και Αφρική ώστε να επικρατήσει η καλλιέγεια του Bt cotton (μεταλλαγμένο βαμβάκι )

H κυβέρνηση της Ινδίας έχει ήδη αρχίσει να προωθεί ενεργά τη χρήση των ντόπιων σπόρων ,ενώ η Monsanto διαφημίζει ακόμη τους σπόρους της .
Φέτος η Monsanto χάσει ήδη χάσει σχεδόν 75 εκατομμύρια $ σε δικαιώματα (5 δισεκατομμύρια ρουπίες) εξαιτίας της επιλογής των γεωργών να στραφούν σε ντόπιους σπόρους . Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση 15 %,των πωλήσεων της εταιρείας στην Ινδία .Μπορεί να ακούγεται σαν ένα σχετικά μικρό μερίδιο αγοράς, αλλά έχει μεγάλο αντίκτυπο για την φήμη της εταιρείας.

Αν η αλλαγή της αγοράς συνεχιστεί ως έχει, αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος της Monsanto στην Ινδία. Ο Keshav Raj Kranthi,επικεφαλής του Central Institute for Cotton Research (Ινστιτούτο βάμβακος) δήλωσε : "Απλά περιμένετε τρία με τέσσερα κρίσιμα χρόνια για να δείτε μια πλήρη, φυσική ανάκαμψη. Μέχρι τότε οι περισσότεροι αγρότες θα εγκαταλείψουν το γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι και θα στραφούν σε γηγενείς ποικιλίες"

Αλλά και στη Δυτική Αφρική η Μπουρκίνα Φάσο ,μετά από μία κακή χρονιά (παρά τις "προβλέψεις") ,απέρριψε τους γενετικά τροποποιημένους σπόρους της Monsanto που περιέχουν το βακτήριο Bacillus thuringiensis το οποίο ,όπως ισχυρίζεται η εταιρεία ,μειώνει τις ζημιές των εντόμων που προσβάλλουν το βαμβάκι,ωστόσο πολλοί άλλοι οργανισμοί γίνονται επίσης ισχυρότεροι από τα γενετικά πειράματα της Monsanto.
(είναι γνωστή η επιμόλυνση γειτονικών καλλιεργειών από τη γύρη ή τον σπόρο μεταλλαγμένης καλλιέργειας )
Το άρθρο από trueactivist.  εδω

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου