11 Μαρτίου 2017

"You can't drink gold. You can't eat gold"


Στίς "Σκουριές" των Άνδεων
Η κόρη της λίμνης Daughter of the Lake (Hija de la laguna)

Η Nélida ,είναι μία γυναίκα των Άνδεων που επικοινωνεί με τα πνεύματα της φύσης.Είναι η "κόρη των λιμνών" που παρέχουν νερό στο χωριό της. Ακριβώς κάτω από τις λίμνες λειτουργεί το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της Λατινικής Αμερικής,η αξία του οποίου αποτιμάται σε δισεκατομμύρια δολάρια. Η περουβιανή κυβέρνηση υποστηρίζει την εξόρυξη ,ακόμη και αν αυτό σημαίνει στέγνωμα των λιμνών. Οι αγρότες που ζουν εκεί εναντιώνονται στο έργο, πρόκειται για αγώνα ζωής και θανάτου. Η αστυνομία σκότωσε πέντε άνδρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων Όμως οι αγρότες δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, αλλά και τους ανθρώπους στις κοινότητές τους, οι οποίοι εξαρτώνται πλέον από τις θέσεις εργασίας που το ορυχείο τους προσφέρει..

Οι δυσκολίες δεν κάμπτουν τη Nélida ,η οποία συνεχίζει να πηγαίνει στις λίμνες και να προσεύχεται στα πνεύματα του νερού ,ζητώντας δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα της για δικαιοσύνη.
Το βραβευμένο σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του περουβιανού Ernesto Cabellos Damián,παραγωγής 2015 φωτίζει τον αγώνα ζωής και θανάτου που προκύπτει από τη σύγκρουση μεταξύ των συμφερόντων των πολυεθνικών εταιρειών εξόρυξης και των τοπικών πληθυσμών για τη γη και το νερό.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου