18 Σεπτεμβρίου 2017

Όταν η Γκρέτα Γκάρμπο συνάντησε την Ρουθ Χάριετ Λουίζ


Σαν σήμερα ,18 Σεπτεμβρίου 1905, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας γεννήθηκε η Γκρέτα Λοβίσα Γκούσταφσον..

Όταν η Γκούσταφσον ήταν 14 ετών, έχασε τον πατέρα της, με τον οποίο ήταν ιδιαίτερα δεμένη.Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να πάει να δουλέψει. Η πρώτη της δουλειά ήταν σε ένα κουρείο, όπου ήταν υπεύθυνη να ετοιμάζει τον αφρό για το ξύρισμα. Στο βιβλίο της Η Γκάρμπο για τη Γκάρμπο υποστηρίζει πως η σχέση της με τη μητέρα της ήταν πολύ καλή σε αντίθεση με τις φήμες που κυκλοφορούσαν τότε.

Αργότερα έγινε υπάλληλος στο πολυκατάστημα PUB στη Στοκχόλμη, όπου εργάστηκε ως μοντέλο στις διαφημίσεις του πολυκαταστήματος που προορίζονταν για τις εφημερίδες. Οι πρώτες της εμφανίσεις στον κινηματογράφο ήρθαν όταν έπαιξε σε δυο διαφημίσεις (οι πρώτες του πολυκαταστήματος όπου δούλευε). Τελικά την είδε ο κωμικός σκηνοθέτης Έρικ Άρθουρ Πέτσλερ και της έδωσε ένα ρόλο στην ταινία που γύριζε εκείνη την εποχή Peter the Tramp (Πήτερ ο Αλήτης, 1922). Από το 1922 μέχρι το 1924, η Γκούσταφσον φοίτησε στο περίφημο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης. Εκεί συνάντησε το σκηνοθέτη Μορίτζ Στίλερ,ο οποίος την εκπαίδευσε στις κινηματογραφικές τεχνικές υποκριτικής,άλλαξε το καλλιτεχνικό της όνομα και το 1924 της έδωσε έναν μείζονα ρόλο στη βωβή ταινία Gösta Berlings saga (Η Ιστορία του Γκέστα Μπέρλιν) ...και εγεννήθη η Γκρέτα Γκάρμπο ,η οποία το 1925 σε ηλικία 19 χρονών φτάνει στο Νέο Κόσμο ...  (πληροφορίες από wikipedia)

Όταν η Γκρέτα Γκάρμπο συνάντησε την Ρουθ Χάριετ Λουίζ

Από elculture.

 Η συνάντηση δυο νεαρών κοριτσιών στο Hollywood γέννησε μια σειρά από κλασικές σήμερα, εμβληματικές φωτογραφίες.

Η Γκρέτα Γκάρμπο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες, αλλά και πιο μυστηριώδεις ηθοποιούς της Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), αλλά και του Hollywood. Η γεννημένη στη Σουηδία το 1905 ηθοποιός, όταν έφτασε στο Hollywood, στις αρχές της δεκαετίας του 1920, γνώρισε μια συνομήλική της φωτογράφο, την Ρουθ Χάριετ Λουίζ.

Η Ρουθ ήταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος που είχε προσληφθεί από στούντιο. Εκείνη την εποχή δούλευε για την MGM, κάνοντας τα πορτρέτα των ηθοποιών που πρωταγωνιστούσαν στις ταινίες της. Από το 1925 μέχρι το 1930, η εικοσιδυάχρονη Λουίζ, σε μια καριέρα που διήρκεσε μόλις πέντε χρόνια, φωτογράφισε όλα τα αστέρια του βωβού κινηματογράφου. Εκτιμάται ότι τράβηξε περισσότερες από 10.000 φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της θητείας της. Η Λουίζ αποσύρθηκε από το επάγγελμα και παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη Leigh Jason, ενώ πέθανε πολύ νέα, το 1940, από επιπλοκές στον τοκετό.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’20, η Γκάρμπο ήταν η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του Hollywood. Ο συνδυασμός της εκπληκτικής ψυχρής ομορφιάς της και της λαμπρής υποκριτικής της δεινότητας εκτίναξε την καριέρα της ερχόμενης από τη Σουηδία ηθοποιού στα ύψη. Η εξωτική της ομορφιά και το σοφιστικέ της ύφος, καλλιεργήθηκε από την MGM, τόσο όσο και η δημόσια εικόνα μιας μυστηριώδους γυναίκας που απεχθάνεται τη δημοσιότητα και προστατεύει με κάθε μέσο την προσωπική της ζωή.

Η συνάντησή της με την Ρουθ Χάριετ Λουίζ ήταν εκρηκτική. Μαζί δημιούργησαν μια σειρά από τα πρώτα πορτρέτα της σταρ και το μύθο του ακρογωνιαίου λίθου της σύγχρονης γυναικείας ομορφιάς, που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Οι φωτογραφίες, όλες τραβηγμένες σε στούντιο και η ποιότητα των εικόνων, έκαναν αυτές τις εικόνες περιζήτητες από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.
Αν ανατρέξουμε στις ιστορίες των στούντιο της εποχής του ’20 θα δούμε ότι τα φωτογραφικά πορτρέτα των ηθοποιών είχαν μεγάλη σημασία για την καριέρα τους. Τα στούντιο επιζητούσαν διάσημους φωτογράφους για να κατασκευάσουν την εικόνα με ειδικό φωτισμό και φίλτρα. Οι σταρς της εποχής σε αντίθεση με τους σημερινούς, έπρεπε να καλύπτονται από την αχλή του μυστηρίου.

Κάθε στραβοπάτημα, μικρή ή μεγάλη αστοχία, διαρροή κάποιου «ένοχου» μυστικού, ήταν ικανή να καταστρέψει την καριέρα τους. Οι φωτογραφίες τους ήταν ατσαλάκωτες και αψεγάδιαστες, εξέπεμπαν λάμψη, χρήμα, πολυτέλεια. Κυκλοφορούσαν στα περιοδικά και τις εφημερίδες πωλούνταν σαν κάρτες και συνέβαλλαν στην αύξηση της δημοτικότητας ενός σταρ. Οι φωτογραφίες τους ήταν ο βασικός τρόπος να προωθούνται οι ταινίες τους. Αυτή η σειρά των σπάνιων φωτογραφιών της πρώτης περιόδου της εκτίθεται στην γκαλερί Staley Wise της Νέας Υόρκης. Οι τιμές τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Η ντίβα εξακολουθεί να είναι μια χρυσή μετοχή στο χρηματιστήριο της τέχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου