14 Ιανουαρίου 2014

EL SISTEMA


 .....αν η ψυχή δεν είναι μικρή.

Ένα απόγευμα του 1975 σ’ ένα γκαράζ του Καράκας της Βενεζουέλας, ο 36χρονος τότε καθηγητής μουσικής και οικονομολόγος José Antonio Abreu ξεκίνησε μια σταυροφορία που φαινόταν απολύτως ουτοπική. Να σώσει όσα περισσότερα παιδιά μπορεί από τη φτώχεια, τους δρόμους και την εγκληματικότητα, μαθαίνοντάς τους, δωρεάν, κλασσική μουσική και κάνοντάς τα μέλη μιας κλασσικής συμφωνικής ορχήστρας.

"Τίποτα σαν την πρώτη πρόβα", αναπολεί ο μαέστρος Abreu, 74 ετών σήμερα. "Είναι η στιγμή που θυμάμαι με μεγαλύτερο πάθος. Τα υπόλοιπα ήταν μια μεγάλη καθημερινή συγκίνηση".

Σε εκείνη την πρώτη πρόβα ήρθαν μόλις 11 παιδιά. Όμως ο σπόρος είχε πέσει ήδη στο χώμα, γεννώντας αυτό που θα έμενε παγκοσμίως γνωστό ως EL SISTEMA (Το Σύστημα). Ένα όργανο Παιδείας, αλλά και ταυτόχρονα ένα όπλο κατά της φτώχειας. Ένα εργαλείο κοινωνικής αλλαγής. Μια απόπειρα να αλλάξει ο κόσμος μέσω της μουσικής!

πηγη : exandasdocumentaries

 

«Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος," ειπε ο Friedrich Nietzsche  και ο Gustav Mahler εξήγησε τι  σήμαινε η μουσική γι 'αυτόν: "Όταν ακούω  μουσική ακούω οριστικές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μου και είμαι απολύτως σαφής και σίγουρος.". Ο  Jose Antonio Abreu πιστεύει ότι: «. Μουσική είναι ένα αναντικατάστατο μέσο που ενώνει τους ανθρώπους"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου