22 Ιουλίου 2014

τα δικά μας μέγαρα είναι από πέτρα και φωτίζονται με λάμπες θυέλλης....

" τα δικά μας μέγαρα είναι από πέτρα και φωτίζονται με λάμπες θυέλλης. Γιατί στις θύελλες τραγουδάμε  και  μάθαμε να σαλπάρουμε με όλους τους ανέμους."


Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Haig Yazdjian. στο Θέατρο Αγρών του  Γιάννη Σωμαράκη στο Κυπαρίσσι Κρήτης, επενέβει η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του θεάτρου.Ο λόγος ήταν πως δεν είχαν πληρωθεί τα δικαιώματα για ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας που είχε διασκευαστεί με ελληνικούς στίχους.Ο κ.Σωμαράκης  καταγγέλει το γεγονός απο τη σελίδα του θεάτρου στο facebook και μιλάει για  ρεσιτάλ ασυδοσίας απο την πλευρά της εταιρείας .
"Μια συναυλία απόψε στο Θέατρο των Αγρών μετατράπηκε σε ρεσιτάλ ασυδοσίας της ΑΕΠΙ η οποία έδωσε εντολή να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης του Θεάτρου Γιάννης Σωμαράκης στο Κυπαρίσσι επειδή δεν είχαν πληρωθεί τα δικαιώματα για ...ένα τραγούδι!
Η ΑΕΠΙ και ίσως και άλλοι που ενοχλήθηκαν απο το προαιρετικό αντίτιμο απόψε έβαλαν χειροπέδες οχι στο ιδιοκτήτη αλλά στον πολιτισμό του Ηρακλείου και της Κρήτης.
Το τραγούδι που στάθηκε αφορμή να συλληφθεί η ψυχή του Θεάτρου των Αγρών ήταν ένα παραδοσιακό τσιγγάνικο τραγούδι της Αρμενίας που έχει διασκευαστεί με ελληνικούς στίχους, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της ΑΕΠΙ τους αστυνομικούς που εκτέλεσαν την εντολή του.
Σε μια εποχή που το Θέατρο των Αγρών προσφέρει τις φετινές του εκδηλώσεις με προαιρετικό αντίτιμο οι χειροπέδες και οι ακροβολισμένοι και οπλισμένοι αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μπροστά στα έκπληκτα μάτια δεκάδων θεατών, επιβεβαίωσαν την άποψη οτι απο την μουσική στην Ελλάδα πρέπει να πλουτίζουν οι λίγοι και οι εκλεκτοί της ΑΕΠΙ.
Άραγε η ΑΕΠΙ και οι αστυνομικοί επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο για συναυλίες που οργανώνονται στην Κρήτη με εισιτήριο;
"

Η σκηνοθέτης Κωνσταντίνα  Πάλλη, αυτόπτης μάρτυρας της "επέμβασης" ,περιγράφει τι συνέβη, και μιλά για τον καλό της φίλο που συνελήφθη λόγω της ΑΕΠΙ στη lifo

"Αυτά που θα σου πω" τονίζει, "δηλώνω εξαρχής πως είναι μεροληπτικά".
 Την ακούμε:

 Ο Γιάννης κι η οικογένεια του είναι ότι πιο κοντινό έχω σε συγγενείς στην Κρήτη (μιας κι είμαστε "ξενομπάτες" όπως λένε στην Κρήτη τους ξένους) Μας ενώνουν συντεκνιές και μια μακροχρόνια φιλία. Ο Γιάννης και η οικογένεια του, άνοιξαν μια ταβέρνα πριν 14 χρόνια που φωτίζεται με κεριά, όλα λειτουργούν χωρίς ρεύμα. Εκεί γνωριστήκαμε μέσα από όμορφες οινοποσίες με άφθονη μουσική. Μια μέρα, πάνε τώρα δεκατρία χρόνια, τον συνάντησα ιδρωμένο και κουρασμένο στο Ηράκλειο, όταν τον ρώτησα τι έχει μου είπε πως σπάει πέτρες γιατί φτιάχνει θέατρο. Νόμιζα ότι μου έκανε πλάκα. Τελικά έφτιαξε ένα πανέμορφο αμφιθέατρο με πέτρα και ξύλο μες στα οικογενειακά αμπέλια. Το διακόσμησε παρέα με την ρωσίδα γυναίκα του, την Άννα που είναι εικαστικός και μητέρα τεσσάρων παιδιών. 
Σ' αυτό το θέατρο έχουμε δει υπέροχες παραστάσεις, εκπληκτικούς μουσικούς, κι έχουμε κάνει τρελά και κατανυκτικά άλλες φορές γλέντια. Είχα την τύχη να δω εκεί παραστάσεις μου να ανεβαίνουν, την τύχη να κάνω πρόβες δωρεάν όταν δεν είχα χρήματα για να νοικιάσω χώρο. Και δεν είμαι η μόνη... Πάντα προσπαθούσε να κρατήσει πολύ χαμηλό το αντίτιμο, φέτος αποφάσισαν να έχουν προαιρετικό αντίτιμο για όλες τις εκδηλώσεις.
 Μια κίνηση, που οι καλλιτέχνες την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό, το ίδιο κι ο κόσμος. Κάποιοι όμως φαίνεται να διαφωνούν. Ήμασταν εκεί εχθές και είδαμε το γελοίο θέαμα: να συλλαμβάνεται ένας πατέρας μπροστά στα παιδιά του και στους φίλους του γιατί ένα κομμάτι απ' αυτά που έπαιξε ο Χάικ Γιατζιγιάν, ο Νίκος ο Σιδηροκαστρίτης, ο Χάρης ο Λαμπράκης και ο Μανόλης ο Κανακάκης "δεν είχε πληρωθεί στην ΑΕΠΙ". (Η χθεσινή βραδιά από μουσικό επίπεδο ήταν ό,τι καλύτερο έχω ακούσει τουλάχιστον φέτος.) Σου στέλνω το βίντεο που τραβήχτηκε χθες: 

Πηγή: www.lifo.gr



Κατά της ΑΕΠΙ ξεσπάθωσε επίσης ,πριν απο δύο χρόνια ,σε συνέντευξη του στο www.paratiritis-news.gr ο Σωκράτης Μάλαμας. Εχει ενδιαφέρον η συνέντευξη του καθώς ο γνωστός τραγουδοποιός δηλώνει οτι η ΑΕΠΙ του παίρνει λεφτά όταν παίζει τα τραγούδια του.
Απο  inotos.gr

Σ.Μ:Έχω πει πολλές φορές πως από τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί ένα τραγούδι ανήκει πλέον σε όλους ο δημιουργός δεν έχει καμιά δουλειά με το τραγούδι. Αυτά τα απαγορευτικά και οι πικρίες, γιατί να είναι η μοίρα του τραγουδιού αυτή είναι σαχλαμάρες, παιδιάστικα πράγματα. Δεν έχουμε δικαίωμα επί των τραγουδιών. Υπάρχουν βέβαια εταιρίες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, αυτά όμως είναι καινούρια κόλπα, νομικίστικα, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Έχουν βέβαια σχέση με την τσέπη διαφόρων και με τη δική μου βέβαια. Σήμερα θα έρθει η ΑΕΠΙ να πάρει λεφτά από μένα, γιατί παίζω τα τραγούδια μου.

Δ: Πώς συμβαίνει αυτό;
Σ.Μ.: Είναι ένα φαιδρό πράγμα που κοστίζει πολύ, αλλά η νομική επιστήμη και η κουλτούρα των θεσμών αυτού του είδους, μας έχει δέσει χειροπόδαρα και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε.

Δ: Ομολογώ ότι δεν ήξερα ότι ο καλλιτέχνης πληρώνει για να πει τα δικά του τραγούδια…

Σ.Μ.: Βεβαίως η ΑΕΠΙ παίρνει ένα 7% επί των εισιτηρίων και μου επιστρέφεται δήθεν ένα ποσό, δεν ξέρω πόσο, είναι αδιαφανή πράγματα αυτά.

 Σχετικά για ΑΕΠΙ: Συνελήφθη και ο «τρομοκράτης» κρητικός

Η απάντηση της ΑΕΠΙ (και η ανταπάντηση του e-tetRadio)

  Απο την εκπομπή "Το κουτι της Πανδωρας" του Κωστα Βαξεβανη.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου