31 Αυγούστου 2014

Η Όπερα της πεντάρας


 31 Αυγούστου 1928 ,παραμονές του μεγάλου κραχ ,κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο του Βερολίνου η Όπερα της πεντάρας του Γερμανού συνθέτη Κουρτ Βάιλ σε λιμπρέτο του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Πρόκειται για μεταφορά του αγγλικού έργου του 18ου αιώνα Η όπερα του ζητιάνου (Beggar's Opera) του Τζον Γκέι όπου ο Μπρέχτ διατήρησε το σατιρικό ύφος, όχι όμως διακωμωδώντας την ιταλική όπερα αλλά καυτηριάζοντας την αστική υποκρισία.
Η ιστορία στρέφεται γύρω από τον υπόκοσμο του Λονδίνου και τις διασυνδέσεις του με την εξουσία. Στη δράση συμμετέχουν τρία κοινωνικά στρώματα: το επιχειρησιακό κεφάλαιο, που κατασκευάζει ανάπηρους και απομυζεί από τις χριστιανικές αρετές της συμπόνιας και της φιλανθρωπίας, το περιθωριακό κεφάλαιο, προάγγελος των συνδικάτων του εγκλήματος και της εξάπλωσης της οργανωμένης πορνείας και η έννομη τάξη της κρατικής αστυνομίας, η οποία ανέχεται για λόγους συμφέροντος να συνεργάζεται με τα συνδικάτα. Ο Μπρεχτ δανείζεται από την καπιταλιστική οικονομία τους μηχανισμούς και από τον υπόκοσμο το 'ήθος', με το οποίο πλάθει την μεταπολεμική κοινωνία της Γερμανίας.
Διαφθορά, εκβιασμός και υποκρισία είναι τα νήματα, με τα οποία πλέκει το μύθο του, έχοντας στόχο τον ανελέητο σαρκασμό των αστικών ηθών. Όπως σε πολλά έργα του, έτσι κι εδώ καταγγέλλει την κοινωνική διάρθρωση, την οποία θεωρεί υπαίτια της κατάπτωσης των ανθρώπων, πιστεύοντας πως αν αλλάξει η άδικη κοινωνική δομή, τότε θα μεταβληθούν και οι άνθρωποι προς το καλύτερο.

Πληροφορίες  απο  Κ.Θ.Β.Ε

 Βίντεο :Το Mack the knife ερμηνεύει η Ute Lemper η οποία θεωρείται (απο πολλούς)  η καλύτερη σύγχρονη ερμηνεύτρια  του Kurt Weill.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου