4 Οκτωβρίου 2014

"Ο γέρος και η θάλασσα" απο τον Alexandr Petrov
The Old Man and The Sea - Alexandr Petrov
“It's silly not to hope. It's a sin he thought.” Ernest Hemingway, The Old Man and the Sea

Βασισμένη στο ( ίσως) σημαντικότερο έργο του Έρνεστ Χεμινγουέι  και δημιουργημένο με την τεχνική της ζωγραφικής με κραγιόν παστέλ και λάδι πάνω σε επιφάνειες γυαλιού, το 1999 κερδίζει το  Βραβείο Όσκαρ κινουμένων σχεδίων  

Ο Χεμινγουέι θεωρούσε ότι "Ο γέρος και η θάλασσα" ήταν το καλύτερο βιβλίο που είχε γράψει, αυτή τη φορά συμφώνησαν μαζί του κριτικοί και κοινό και το 1954 του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ .
Ο Σαντιάγκο είναι ένας φτωχός ψαράς, που για 84 ημέρες δεν έχει κατορθώσει να πιάσει ούτε λέπι. Το πρωί της 85ης μέρας ξανοίγεται με τη βάρκα του στον ωκεανό και γίνεται το θαύμα: ένα τεράστιο ψάρι πιάνεται στο αγκίστρι του. Ο γέρος προσπαθεί να το τραβήξει αλλά αυτό αντιστέκεται. Κατάκοπος και με πληγωμένα χέρια ο Σαντιάγκο παλεύει δύο μερόνυχτα με το ψάρι που παρασέρνει τη βάρκα όλο και μακρύτερα από τις ακτές της Κούβας. Είναι μια πάλη ζωής και θανάτου. Τελικά το ψάρι θα νικηθεί. Αλλά είναι πολύ μεγάλο και ο γέρος δεν μπορεί να το ανεβάσει μέσα στη βάρκα. Το δένει στο πλάι της και παίρνει τον δρόμο του γυρισμού. Αν και μισοπεθαμένος από την κούραση ο Σαντιάγκο είναι γεμάτος υπερηφάνεια και κάνει υπολογισμούς για το πόσους ανθρώπους μπορεί να θρέψει ένα τόσο μεγάλο ψάρι. Η κακοτυχία του όμως είναι μεγάλη και δεν θα τον αφήσει να γυρίσει θριαμβευτής στο χωριό του. Η θάλασσα του επιφυλάσσει μια ακόμη χειρότερη δοκιμασία.

πληροφορίες  7imeres biblionet

 “It is good that we do not have to try to kill the sun or the moon or the stars. It is enough to live on the sea and kill our true brothers.”
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου