10 Οκτωβρίου 2015

Κώστας Μπαλάφας- «Με συνεπήρε το δράμα του λαού μας» (βίντεο)

«Κοιτάξτε, από τη φωτογραφία είχα γοητευτεί. Με εντυπωσίαζε πώς μπορούσα σε ένα κομμάτι χαρτί να αποτυπώσω σκέψεις, ιδέες και γεγονότα. Στην αρχή φωτογράφιζα ηλιοβασιλέματα, λουλούδια και δεν συμμαζεύεται. Γρήγορα όμως σκέφτηκα: “Αν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε με τέτοια φτηνά πράγματα και να έχουμε έναν λαό να υποφέρει”. Ηταν η εποχή όπου οι διανοούμενοι μαζεύτηκαν στο βουνό και αγωνίστηκαν με καρδιά. Ανθρωποι αμάθητοι σε κακουχίες, οι οποίοι όμως στάθηκαν δίπλα στον λαό. Ολος ο κόσμος είχε εξοικειωθεί με τον θάνατο γιατί τον έβλεπε καθημερινά δίπλα του. Τον περίμενε και ο ίδιος. Κοντολογίς, η γενιά του ’40 εξαγόρασε με το αίμα της το δικαίωμα να ζει ελεύθερη».(1)
  Καλότυχος ας λογιάζεται όποιος στη διάρκεια της Κατοχής βρέθηκε στις γραμμές της Εθνικής μας Αντίστασης, όποιος πάλεψε για τη λευτεριά της πατρίδας σ’ εκείνα τα δύσκολα χρόνια 1941 - 1944, σε μια εποχή που ο τόπος βρέθηκε σκλαβωμένος κι ο λαός μας γνώρισε τα δεινά μιας πρωτόγνωρης βαρβαρότητας. (. . .) Ο πόλεμος του ’40 κι η Κατοχή βρήκαν τον Κ. Μπαλάφα στα Γιάννινα (. . .). Τα μόνα εφόδια που ο Μπαλάφας είχε στη διάθεσή του ήταν μια μικρή φωτογραφική μηχανή κι ένα κουτί με αεροπορικό φιλμ που για καλή του τύχη βρέθηκε στα συντρίμμια ιταλικού βομβαρδιστικού που έπεσε στα Γιάννινα στις αρχές του πολέμου.
 Μ’ αυτά τα λίγα μέσα και υλικά περιέγραψε το ιστορικό ντοκουμέντο της Αντίστασης. Δεν είναι όμως μόνο η φωτογραφική δουλειά της Αντίστασης που καταξιώνει τον Κ. Μπαλάφα, όσο ανεπανάληπτη κι αν είναι αυτή.
Αξιόλογη είναι επίσης και η μετέπειτα φωτογραφική του δουλειά στον Ηπειρωτικό χώρο. Είναι αγιάτρευτα ερωτευμένος με τον τόπο του και τους ανθρώπους όπου κινείται κι εργάζεται φωτογραφικά με μεράκι για απλή καλλιτεχνική έκφραση. Μας γνώρισε μέσα απ’ τη δουλειά του τις Ηπειρώτισσες μάνες με τις μητριαρχικές αρετές, που ξεχωρίζουν για τους αγώνες και τη φιλοπατρία τους, που στον πόλεμο του ’40 κουβαλούσαν τα πυρομαχικά στις χιονισμένες κορφές της Πίνδου και πολέμησαν στην Αντίσταση με ίση παληκαριά πλάι στους αντάρτες.

«Και νιώθω χρέος, για ένα μνημόσυνο των παλικαριών που βαριοκοιμούνται στις βουνοπλαγιές και τα διάσελα, άψαλτοι κι αμνημόνευτοι, σε πρόχειρους τάφους, χωρίς όνομα και στυρό, σημαδεμένους μόνο με κύκλους και πέτρες π΄αράδιασαν με πόνο οι συναγωνιστές τους"(2)

 Ντοκιμαντέρ της Βέρας Πάλμα αφιέρωμα στον Κώστα Μπαλάφα,, που είχε γυριστεί το 1985 για λογαριασμό του Υπουργείου Πολιτισμού.


 Τέσσερα χρόνια απο τον θάνατό  ( 9 Οκτωβρίου 2011) του μεγάλου φωτογράφου
 Πηγές  -(1) Κώστας Μπαλάφας:Συνέντευξη στο Βήμα 04-11-2010 (Ιστορία σε άσπρο - μαύρο)
 - (2) Κώστας Μπαλάφας απο το βιβλίο του «Το αντάρτικο στην Ήπειρο» που είχε κυκλοφορήσει ο ίδιος, το 1991 (απο την παρουσίαση της έκδοσης)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου