15 Οκτωβρίου 2015

Χάθηκε η ελληνική μεσαία τάξη


  Μπάμπης Μιχάλης

Κατά 17% μειώθηκε ο πλούτος των ελληνικών νοικοκυριών μεταξύ 2014 και 2015, σύμφωνα με την 6η έκδοση της Global Wealth Report που έδωσε χθες τη δημοσιότητα η ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Η μείωση του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών σε αυτό το διάστημα αντανακλά, σύμφωνα με την ανάλυση της Credit Suisse, τη μεγάλη υποχώρηση των χρηματιστηριακών αξιών, των τιμών των ακινήτων και την υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (-20%).

Συγκεκριμένα μεταξύ 2014 και 2015, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου υποχώρησε από τα υψηλά των περίπου 80 δισ. ευρώ σε επίπεδα χαμηλότερα των 40 δισ. ευρώ.
Οι ζημιές, μεγαλύτερες του 50%, κατέστησαν την αγορά και τους κατόχους αξιών σε αυτήν μεταξύ των πιο χαμένων στον κόσμο.

Αλλά και στις τιμές των ακινήτων η Ελλάδα σημείωσε μια από τις χειρότερες επιδόσεις στην υφήλιο. Ενώ το 75% των χωρών διεθνώς εμφάνισαν άνοδο στις τιμές των ακινήτων τους, η Ελλάδα είδε το μέσο επίπεδο τιμών των ακίνητων να υποχωρεί περίπου κατά 5%.
 
Απώλειες

Ετσι, ο πλούτος των Ελλήνων, που το 2007 είχε φτάσει ώς και τα 136.800 δολάρια ανά ενήλικο, υποχώρησε στα μέσα της φετινής χρονιάς στα 81.300 δολάρια ανά ενήλικο.

Η τεράστια απώλεια (πάνω από 50 χιλιάδες ανά ενήλικο) σε αυτήν την οκταετία αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο τις ζημιές που προκάλεσαν η κρίση χρέους και τα μνημόνια της εξαντλητικής λιτότητας και της ύφεσης.

Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα, που για πολλά χρόνια, αναλόγως των επιπέδων της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου, μπαινόβγαινε στην κορυφαία ομάδων χωρών του κόσμου με τον υψηλότερο ανά ενήλικα κάτοικο πλούτο (πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια), να είναι πλέον εκτός.

Μαζί με την Πορτογαλία -η οποία εμφάνισε πέρυσι πλούτο 73.800 δολαρίων ανά ενήλικο- είναι τα μοναδικά παλαιά μέλη της ευρωζώνης που απουσιάζουν από το κλαμπ των πλουσίων.

Και όπως σημειώνει η έκθεση της Credit, θα πάρει αρκετά χρόνια πριν η χώρα μας καταφέρει να ανακάμψει στα προ κρίσης επίπεδα και να προσεγγίσει εκ νέου αυτό το κλαμπ.
Καθοριστική σε αυτήν τη δραματική απώλεια του πλούτου στη χώρα μας ήταν η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης.

Σε όλον τον κόσμο, το μέγεθος, η υγεία και οι πόροι αυτής της τάξης θεωρούνται κλειδί για την ταχύτητα και τη βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης.

Η μεσαία τάξη αποτελεί συχνά την καρδιά των πολιτικών κινημάτων, των νέων τάσεων στην κατανάλωση και τη σημαντικότερη πηγή νέων επιχειρηματιών.

Το μέγεθος και ο πλούτος της ελληνικής μεσαίας τάξης -όπως και παγκοσμίως- αυξήθηκε ταχύτατα πριν από το χρηματοπιστωτικό κραχ του 2008.
Η κρίση χρέους και τα όσα ακολούθησαν όμως τη διέλυσαν. Συνολικά, από το 2007 έως το 2015, η ελληνική μεσαία τάξη έχασε περίπου μισό τρισ. δολάρια από τον πλούτο της.

Συγκεκριμένα, από τα 1,166 τρισ. δολάρια, που ήταν ο πλούτος της το 2007, στα μέσα του 2015 τής είχαν απομείνει μόλις 678 δισ. δολάρια.
 
Φτωχοποίηση

Η ελληνική μεσαία τάξη κυριολεκτικά αποδεκατίστηκε σε αυτό το διάστημα, αφού έχασε από τις τάξεις της πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Από τα 5,8 εκατομμύρια ενήλικες πολίτες που ήταν τα μέλη της το 2007, στα μέσα του 2015 είχαν απομείνει σε αυτήν μόνο 4,6 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα ήταν μαζί με την Αργεντινή, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και την Τουρκία οι μοναδικές χώρες στον κόσμο που είδαν τη μεσαία τάξη τους να μειώνεται σε αυτόν τον αιώνα.

 Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ.
http://www.efsyn.gr/arthro/hathike-i-elliniki-mesaia-taxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου