4 Οκτωβρίου 2015

Social Waste -Ποτοσί

 Το Ποτοσί είναι Αφιερωμένο σε όλους εκείνους που παλεύουν για να μη γίνει ποτέ αυτή η εξόρυξη στη Χαλκιδική! Λευτεριά στον Κάκαβο! 
Το τραγούδι θα βρίσκεται στο επερχόμενο άλμπουμ των Social Waste το οποίο έχει τίτλο «Με μια πειρατική Γαλέρα». Αναμένεται να κυκλοφορήσει γύρω στα μέσα Νοέμβρη.

Το Ποτοσί, λέει ο Γκαλεάνο, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες και πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Είχε τον ίδιο πληθυσμό με το Λονδίνο, μεγαλύτερο από τη Μαδρίτη ή τη Σεβίλλη. “Vale un Potosi”, αξίζει ένα Ποτοσί, λένε οι Ισπανοί ακόμα και σήμερα για τα ακριβά αντικείμενα. Λένε ότι με το ασήμι που εξήχθη από το Cerro Rico και έφευγε για την Ευρώπη, θα μπορούσε να χτιστεί μια ασημένια γέφυρα από το Ποτοσί μέχρι τη Μαδρίτη. Οι εργάτες στα ορυχεία βέβαια πέθαιναν νωρίς. Σήμερα το Ποτοσί είναι μια πόλη-φάντασμα. Το ασήμι τελείωσε και τα παλιά μεγαλεία έσβησαν. Οι εργάτες τα ορυχεία ψάχνουν ακόμη για ψήγματα ασημιού. Πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 45 τους.



Στίχοι, παρουσίαση: Λεωνίδας
Παραγωγή: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου, Χρήστος
Τζουράς, κλασική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, γυαλί ταμπούρ, moog synthesizer, samples: Κωσταντής Παπακωνσταντίνου
Scratches: DJ Magnum
Μπάσο: Στέλιος
Έτος : 2015

https://www.facebook.com/Social.Waste.Official/posts/758283347611467

ΥΓ. Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο,στο βιβλίο του " Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής" (Θεωρία 1982) αναφέρει ότι ανάμεσα στα 1503 και στα 1660 στάλθηκαν στην Ισπανία δεκαέξι εκατομμύρια κιλά ασημιού, που αντιπροσώπευε το τριπλάσιο των ευρωπαϊκών αποθεμάτων. Το περισσότερο προερχόταν από το Ποτοσί. Μέσα σε τρεις αιώνες στάλθηκαν από το Ποτοσί στην Ευρώπη (με νόμιμο ή παράνομο τρόπο) περισσότεροι από 45.000 τόνοι ασημιού... 
" ..το χρυσάφι και το ασήμι ή­ταν τα κλειδιά που χρησιμοποίησε η Αναγέννηση για ν' α­νοίξει τις πόρτες του παράδεισου στον ουρανό και της κερ­δοσκοπίας πάνω στη γη..Για ν’ αποσπάσουν το  ασήμι απ'  την  Αμερική, όλοι, καραβοκύρηδες και ασκη­τές, ένοπλοι καβαλαραίοι και απόστολοι, στρατιώτες και κα­λόγεροι, έδωσαν  ραντεβού  στο  Ποτοζί."
Εντουάρντο Γκαλεάνο, " Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής" τόμος Α'

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου