2 Δεκεμβρίου 2015

Στήριξη σε προϊόντα που παράγονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη απο Τσίπρα


  Πριν ένα μήνα περίπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική όχθη.
Σύμφωνα λοιπόν με την ευρωπαϊκή οδηγία όλα τα προϊόντα που παράγονται σε εβραϊκούς οικισμούς που βρίσκονται πέρα από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα του 1967 ,πρέπει να αναγράφουν ότι κατασκευάζονται στη Δυτική Όχθη (σε ισραηλινούς οικισμούς) και όχι (το γνωστό) Made in Israel.
Η απόφαση ,όπως ήταν αναμενόμενο ,προκάλεσε αντιδράσεις στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να αναστείλει τις επαφές του με την Ε.Ε για το Παλαιστινιακό .

  Οι Times of Israel αποκαλύπτουν  πως  λίγο μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ η ελληνική κυβέρνηση ,ταυτιζόμενη με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας ,προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά με τα προϊόντα του Ισραήλ που παράγονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα , ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του στον Νετανιάχου δήλωσε τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Έτσι ,μετά την αποχή στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη και μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ σαν "ιστορική πρωτεύουσα" των Ισραηλινών (στην πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα),η κυβέρνηση  "συσφίγγει" ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της με το Απαρτχάιντ .

ΥΓ. Λεπτομέρειες : Σύμφωνα με το δημοσίευμα ,η  Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε επίσης την πρωτοβουλία της ΕΕ για σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς εποικισμούς στη Δυτική όχθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου