13 Μαρτίου 2016

Όταν η ΝΕΣΤΛΕ έρχεται στην πόλη σου ..

to Nestlé, there is no story. There is no ‘people
Για την εμπειρία του από το ταξίδι στο Cascade Locks του Όρεγκον και τον αγώνα των κατοίκων εκεί να σώσουν το νερό και το επίπεδο ζωή τους απο τη"βιομηχανική ερημιά" ,γράφει ο Stiv Wilson .Βρέθηκε εκεί παρακολουθώντας το συνεργείο κινηματογραφιστών του Let Media που γύριζε ένα σύντομο βίντεο για μια ακόμη αρπαγή νερού από την Nestle.
to Nestlé, there is no story. There is no "people"
Στην Καλιφόρνια, η Nestle παίρνει νερό από δημόσιες εκτάσεις που επλήγησαν από μια ιστορική ξηρασία. Στο Μίσιγκαν στραγγίζει τις λίμνες και τα ποτάμια ,στην Πενσυλβάνια δωροδοκεί κοινότητες με «κοινοτικά αναπτυξιακά ταμεία» και προσπαθεί (κάτω απ' το τραπέζι) να αγοράσει τους πολιτικούς για να αλλάξουν τους νόμους Είναι μέρος μιας σειράς από τακτικές (της εταιρείας) , που σκοπό έχουν να συνθλίψουν την αντίσταση των κατοίκων .Η Nestle με ένα έξυπνο σχέδιο ,τρέχει διαφημίσεις στις εφημερίδες και το ραδιόφωνα δίνοντας την εικόνα πως νοιάζεται για την κοινότητα . Στην πραγματικότητα ,πίσω από το "ενδιαφέρον", καταφέρνει να παραπλανά μικρές κοινότητες ,οικονομικά υποβαθμισμένες με υποσχέσεις για έσοδα απο νέες βιομηχανικές μονάδες.

Αυτό που προκύπτει είναι ένα μοτίβο-παραλλαγή ,"συγγραφή της Νεστλέ" ,όπου μικρές φωνές στην πόλη αισθάνονται συγκλονισμένοι ,φοβισμένοι και μόνοι απέναντι στην απληστία των εταιριών που παρουσιάζονται ως "καλά παιδιά"

Η κοινότητα αντεπιτίθεται
Το Cascade Locks είναι χτισμένο στο φαράγγι του ποταμού Columbia , ανάμεσα σε παλιά κωνοφόρα δέντρα και κρυστάλλινα νερά από τα χιόνια που τροφοδοτούν τα υπόγεια ρεύματα ,είναι ο ουρανός στη γη  ή ένας επίγειος παράδεισος ,μια παρθένα υπενθύμιση της γης για την αρχέγονη μορφή της.

Και στις δύο πλευρές του ποταμού απλώνονται μίλια για πεζοπορία ,καταρράκτες ,παραπόταμοι με σολομούς και είναι το καλύτερο μέρος της γής για kite-surfing και windsurfing .Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι που επιλέγουν οι κάτοικοι ,μία βιώσιμη οικονομία αναψυχής .Έχουν ήδη βιώσει το θάνατο από την εκτεταμένη υλοτομία ,θυμούνται τι συνέβει στην κοινότητα τους την τελευταία φορά και δεν θέλουν να επαναληφθεί.

Τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου πέρασαν τέσσερις μέρες ακούγοντας ιστορίες απλών πολιτών που αγωνίζονται να προστατέψουν τον τρόπο ζωής τους απο τη "βιομηχανική ερημιά".Πως μπορεί ,αναρωτιούνται,μια γοητευτική πόλη να ευημερήσει όταν τα καροτσάκια της Νεστλέ φορτώνουν το νερό σε φορτηγά με την εκπληκτική συχνότητα ένα κάθε τέσσερα λεπτά ;

Aυτοί οι ήρωες (ή αντιστασιακοί όπως τους ονομάζει η ταινία The Story of Stuff) δεν είναι επαγγελματίες ακτιβιστές ,αλλά απλοί καθημερινοί άνθρωποι που τολμούν να πάρουν θέση και να μιλήσουν .Επί δέκα χρόνια αγωνίζονται να κρατήσουν τη Νεστλέ μακριά απο το νερό τους .Και όλα αυτά όχι χωρίς συνέπειες .Ο διχασμός ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία που αντιδρά έχει σπείρει σοβαρές διαμάχες στην κοινότητα.Μία σύμβουλος έχασε τη δουλειά της ενώ η Νεστλέ έχει τον τρόπο να υπόσχεται χρήματα ,να χρηματοδοτεί τοπικούς πολιτικούς ή εξέχοντα μέλη της κοινότητας για να μεταφέρουν το μήνυμά της .

WaNaPa: The River People

Η KlariceWestley ,αρχηγός της φυλής των ιθαγενών ,εργάζεται για τη διατήρηση του τρόπου ζωής που απειλείται.Μιλάει για την απεργία πείνας που έκανε το περασμένο καλοκαίρι .Κινδύνευσε η ζωή της αλλά δυνάμωσε το κίνημα.
Η πηγή που η Nestlé θέλει να "αξιοποιήσει", η Oxbow Springs, είναι μια εκπληκτική πηγή νερού βαθιά στο δάσος. Αυτά τα νερά για τις φυλές του Umatilla είναι κεντρικό στοιχείο της τελετουργίας τους για χιλιάδες χρόνια και είναι μέρος της ταυτότητάς τους ως λαού. Ο γιος της παρακολουθεί την συνέντευξη
Για τον ίδιο, η Nestlé αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για ολόκληρο τον κόσμο του.

Αλλά για τη Nestle, δεν υπάρχει ιστορία. Δεν υπάρχουν «άνθρωποι». Υπάρχει μόνο εμπόρευμα και κέρδος .Ποτάμια,λίμνες,πηγές ,όλα στην υπηρεσία του κέρδους.

Μόνη ελπίδα οι άνθρωποι καταλήγει ο Stiv Wilson Μια ισχυρή κοινότητα των ανθρώπων (πολιτών) που εργάζονται μαζί και συμβουλεύει ο ένας τον άλλον μπορεί να σταματήσει την εταιρική απληστία. Μαζί μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αξία του νερού πριν στερέψει το πηγάδι.

By The People, For The People Δεν θα είσαι μαζί μας;


Σε ελεύθερη μετάφραση -Περισσότερα εδω storyofstuff

 Μέσα σε 40'' μια αμερικανίδα κάτοικος της περιοχής Cascade Locks, περιγράφει την ντροπή που αισθάνεται για την παρουσία της ΝΕΣΤΛΕ στην περιοχή της.
Πρόκειται για κάτι σαν trailer ενός ντοκιμαντέρ της κοινότητας "The story of stuff project"
που θα κυκλοφορήσει σύντομα (Ελληνικοί υπότιτλοι ,Κίνηση Πολιτών για το Νερό )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου