15 Απριλίου 2016

Ελεύθερο εμπόριο ή καθαρό νερό; Δεν μπορείτε να τα έχετε και τα δύο .


Ξεκινώντας το ενημερωτικό βίντεο για την TTIP (Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων) ,θέτει ένα ερώτημα : "Ο,τι είναι καλό για τις επιχειρήσεις είναι εξίσου καλό για μας τούς πολίτες" ;
Το άρθρο του Pete Dolack απαντάει με παραδείγματα .Το παράδειγμα της Κολομβίας ,κέρδη εναντίον καθαρού νερού ,αποκαλύπτει τι σημαίνουν οι συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου».Οι επιχειρήσεις (πολυεθνικές ) ανυψώνονται πάνω από εθνικές κυβερνήσεις,διότι μόνο εταιρείες έχουν το δικαίωμα να μηνύουν , και το ιδιωτικό κέρδος υπερισχύει του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Colombia: there's no place for clean water under 'free trade'

Η Κολομβία είναι στον κατάλογο των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου .Ωστόσο μηνύθηκε από αμερικανικές και καναδικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού ,γιατί "υπερεκτίμησε" τα εθνικά πάρκα και τους υδροβιότοπους των Άνδεων ,οι οποίοι παρέχουν το 70% του νερού της χώρας.

Tα εθνικά πάρκα και oι υδροβιότοποι πάνω από τα κέρδη των ξένων εταιρειών !! Οι δύο εταιρείες επιμένουν στο "δικαίωμά τους" να ρυπαίνουν περιβάλλον και υδροφόρο ορίζοντα και όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις,το καθαρό νερό είναι ο αδύναμος κρίκος..

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το νερό των Άνδεων ,που επίσης είναι καταφύγιο για απειλούμενα είδη, αλλά η καναδική μεταλλευτική εταιρεία, Eco Oro Corporation, θέλει να "επενδύσει" εκεί σε ορυχείο χρυσού.

Η διαφορά είναι πιθανό να εκδικαστεί από ένα μυστικό δικαστήριο που αποτελεί βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, παρότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι χρηματοδότης της Eco Oro στην επένδυση"του ορυχείου.Οι περιπτώσεις αυτές δεν συζητιούνται σε τακτική δικάσιμο,αλλά είναι προτιμότερο δικαστήρια χωρίς εποπτεία, χωρίς δημόσια προειδοποίηση και χωρίς προσφυγές,σημειώνει ο Pete Dolack

Η καναδέζικη Eco Oro δεν έχει πει πόσα χρήματα προτίθεται να ζητήσει, αλλά η άλλη εταιρεία εξόρυξης, με έδρα τις ΗΠΑ ,η Tobie Ορυχεία και Ενέργειας Α.Ε., έχει μηνύσει ξεχωριστά την Κολομβία για 16.5 δισεκατομμύρια δολάρια !! , επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει την "επένδυση" ορυχείου χρυσού σε εθνικό πάρκο. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τα μεγέθη ,τα 16.500.000.000 δις.δολάρια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 20% του προϋπολογισμού της Κολομβίας...

Πιο βόρεια ,το Σαλβαδόρ ,αναμένει την απόφαση ενός άλλου άλλου μυστικού δικαστηρίου από το Σεπτέμβριο του 2014. Μια αυστραλιανή μεταλλευτική εταιρεία εδώ,η OceanaGold, μήνυσε το Ελ Σαλβαδόρ για 301 εκατ. δολ. επειδή αρνήθηκε να δώσει άδεια για να δημιουργήσει (η εταιρεία) ορυχείο χρυσού που θα δηλητηρίαζε τη μεγαλύτερη πηγή νερού της χώρας..

Στην περίπτωση της Κολομβίας η επένδυση ακυρώθηκε μετά από απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας

Το αρχικό σχέδιο της Eco Oro ήταν για ένα ανοικτό ορυχείο-open pit, το οποίο δεν έγινε δεκτό από το υπουργείο περιβάλλοντος χάρη σε μια οργανωμένη εκστρατεία από τους οικολόγους. Ακολούθησαν τα σχέδια για ένα υπόγειο ορυχείο, και έλαβε 16.800.000 $ από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη χρηματοδότηση νέας μελέτης.

Το υπουργείο περιβάλλοντος κήρυξε στη συνέχεια την περιοχή προστατευόμενη,καθιστώντας παράνομη οποιαδήποτε επένδυση .Τελευταία πράξη ήταν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Φεβρουάριο του 2016 που έκρινε την επένδυση αντισυνταγματική .

Η μεταλλευτική εταιρεία (Eco Oro) κήρυξε την Κολομβία "κατά παράβαση" των υποχρεώσεών της και κοινοποίησε στην Μπογκοτά την πρόθεσή της να μηνύσει τη χώρα ,αν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.Επίσης η εταιρεία σε δημόσια δήλωση της  ,σύμφωνα με τον Pete Dolack σε πιο άμεση γλώσσα, δηλώνει ότι θα πρέπει να της επιτραπεί να καταστρέφει το περιβάλλον με σκοπό τα απεριόριστα κέρδη .Η προστασία των υδροβιότοπων των Άνδεων ,που παρέχουν το 70% γλυκού νερού στη χώρα ,θεωρείται παραλογισμός από την εταιρεία ....

**Ο Pete Dolack είναι ακτιβιστής, ποιητής ,φωτογράφος και συγγραφέας ."Η διαδρομή για έναν καλύτερο κόσμο δεν μπορεί να βρεθεί χωρίς τη γνώση της ιστορίας" υποστηρίζει στο ΙT'SNOT OVER ,το βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Από το theecologist ολόκληρο το άρθρο εδω 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου