7 Δεκεμβρίου 2016

"Τόσο νέος μέσα σ’ έναν τόσο γερασμένο κόσμο" ( Λεόντιος και Λένα )

..
Ο πρίγκιπας Λεόντιος πλήττει νιώθει άδειος, χωρίς καμιά χαρά. Ο (βασιλιάς) πατέρας του επιμένει να τον παντρέψει με τη Λέναμε ,μια πριγκίπισσα που ο Λεόντιος δεν έχει δει ποτέ, .Ο πρίγκιπας οργανώνει τη φυγή του και με τη βοήθεια του ακόλουθού του, Βαλέριου, ξεκινά μια περιπλάνηση μακριά από το βασίλειό του. Στην Ιταλία, ο Λεόντιος συναντά και ερωτεύεται μια "άλλη" κοπέλα.

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ ,χρησιμοποιώντας υλικά παραμυθιού ,γράφει μια πικρή "κωμωδία" - απάντηση στον Γερμανικό ρομαντισμό, καταγγέλλοντας την κοινωνική παρακμή και την υποκρισία.Μέσα από την απλή ιστορία του θέτει ερωτήματα .Τι κάνει ο άνθρωπος για να ξεφύγει από την πλήξη του; Είναι μια επανάσταση ενταγμένη μέσα στο ίδιο το σύστημα και πόσο ; Και γιατί η εξουσία κάνει τους ανθρώπους να χάνουν την ταυτότητά τους;

E la fame?
E la fama?
Από την Ελληνική Ραδιοφωνία (1ο και 2ο μέρος) το έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ "Λεόντιος και Λένα" ,σε ραδιοφωνική προσαρμογή Δέσπως Διαμαντίδου.


Ολόκληρο το κείμενο,σε μετάφραση Αγγελικής Κουνενιδάκη , μπορείτε να το διαβάσετε εδω

** Ο Γκέοργκ Μπύχνερ (Georg Büchner, Ντάρμστατ 1813 - Ζυρίχη 19 Φεβρουαρίου 1837) ήταν Γερμανός συγγραφέας και δραματουργός.
Στη σύντομη ζωή του συμμετείχε ενεργά σε επαναστατικά κινήματα φιλελευθερισμού και έγραψε διάφορα συγγράμματα διαμαρτυρίας και διεκδικήσεων, όπως «Ο ταχυδρόμος της Έσσης», όπου υποστήριζε τους χωρικούς. Για τη δραστηριότητά του αυτή καταδιώχτηκε από την αστυνομία και κατέφυγε στη Ζυρίχη, όπου έγινε καθηγητής φυσικών επιστημών στο πανεπιστήμιο. Πέθανε πολύ νέος, γι´αυτό και η συγγραφική του παραγωγή είναι μικρή και αποτελεί δείγμα του μεγάλου πνεύματος του συγγραφέα. Το έργο του Μπύχνερ κατατάσσεται στα πρώτα δείγματα του ρομαντισμού.(wikipedia)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου