26 Φεβρουαρίου 2017

Το καλύτερο (μασκέ) πάρτι


Η είδηση από thepressroom

Ενα απίστευτο πάρτι με τα λεφτά των μηχανικών αποκαλύπτει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας σχετικά με τα δάνεια που έδινε η Attica Bank. Πρόκειται για χορηγήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται «χαριστικά» και αφήνονται υπόνοιες για πολιτικές παρεμβάσεις.

Οπως αποκαλύπτει το Βήμα, που φέρνει στο φως το πόρισμα, μετά από έλεγχο που έκαναν η ΤτΕ και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ προκύπτει συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους με μηδενική ή μερική εξασφάλιση της Αττικής.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνον η κατασκευαστική εταιρεία Τοξότης, του κ. Καλογρίτσα, πήρε 39 δάνεια από την τράπεζα Αττικής, από το 2015 και μετά, με επιτόκιο που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και κάτω από το κόστος της τράπεζας.

Το πρώτο από αυτά, ομολογιακό δάνειο αξίας 11 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον Ιανουάριο του 2015, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ευνοϊκούς (οπισθοβαρείς) όρους αποπληρωμής.

Τον Απρίλιο του 2015 το πιστωτικό όριο της Τοξότης αυξήθηκε από 10 εκατ. ευρώ σε 50 εκατ. ευρώ και στις 14 Μαΐου του 2015 στα 100 εκατ. ευρώ!

Στην ίδια αναφορά γίνεται λόγος και για τα αδικαιολόγητα χαμηλά επιτόκια κάτω του κόστους, με τα οποία η Attica δάνειζε την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Σε μία περίπτωση δε, δάνειο ύψους 14,5 εκατ. ευρώ δόθηκε στην εταιρεία με επιτόκιο μόλις 2,6%, δηλαδή με απόκλιση 9,24% από το επιτόκιο που αντιστοιχούσε (11,84%) στην πιστοληπτική διαβάθμιση G της εταιρείας.

Τα ευρήματα αυτά έκαναν την ΤτΕ να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ζητώντας της να διερευνήσεις την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Η μηνυτήρια αναφορά με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2016, περιγράφει το "πάρτι" που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών.

Γενικότερα στο πόρισμα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν γενικότερες χορηγήσεις προς πελάτες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, με επιτόκια όμως πολύ χαμηλότερα από αυτά που αναφέρονταν στην τιμολογιακή πολιτική της τράπεζας.

Καταγράφηκαν μάλιστα 528 περιπτώσεις πελατών με διαβάθμιση ΝΤ (η χαμηλότερη), οι οποίοι έλαβαν δάνεια με μέσο επιτόκιο 7,46%, όταν βάσει τιμολογιακής πολιτικής θα έπρεπε να δανείζονται με 14,02%!

Σχόλιο Θούριος

Όταν μιλάμε για Attica Bank,ουσιαστικά μιλάμε για δύο κορυφαία κυβερνητιά στελέχη.
Μιλάμε για Δραγασάκη (ως σύμβουλος της Τράπεζας αλλά και ως αρμόδιο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης) και για Σπίρτζη (ως διατελέσας πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ)
Δηλαδή μιλάμε για τους εμπνευστές των "επενδύσεων" του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica

Οι κ. Δραγασάκης και Σπίρτζης έχουν άμεση εμπλοκή στην μεγάλη "απόφαση" για συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στις διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου της Attica,με αποτέλεσμα την απώλεια (μεγάλου ύψους) των αποθεματικών του ταμείου.
Όταν ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωνε :"χρειαζόμαστε ένα «άτυπο» τραπεζικό σύστημα πέρα από το «επίσημο» των 4 συστημικών τραπεζών" ,τι τελικά εννούσε ;

Επιπλέον ,με κυβερνητική απόφαση ,στο παιχνίδι της πρόσφατης ανακεφαλαίωσης της Attica εγκλώβησαν και ΔΕΚΟ .Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ μάλιστα δήλωνε πως η συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Άττικα είναι προς όφελος της εταιρείας ύδρευσης .
Τελικά ο αισιόδοξος "επενδυτής",με χρήματα των άλλων, κ.Μπενίσης (διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ) διαψεύστηκε από την πραγματικότητα .Η ΕΥΔΑΠ μέτρησε ζημιά 17 εκατ. ευρώ ( από δικά μας χρήματα ,των καταναλωτών δηλαδή )
Κλείνοντας απλά να θυμίσουμε πως η εταιρεία Τοξότης του κ.Καλογρίτσα κέρδισε πρόσφατα και την τέταρτη (4η) εργολαβία του οδικού άξονα Πάτρας - Πύργου.

και εδώ 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου