28 Οκτωβρίου 2017

Υπάρχουν ταινίες που απαγορεύεται να μην έχεις δει


Υπάρχουν ταινίες που απαγορεύεται να μην έχεις δει .Το Ξυπόλητο τάγμα του Γρηγόρη Θαλασσινού ( Γκρεγκ Τάλλας) είναι μια από αυτές .Γυρισμένο το 1953 ,είναι απο τις πρώτες ταινίες του Ελληνικού νεορεαλιστικού κινηματογράφου ,την οποία πολλοί κριτικοί τοποθέτησαν στην ίδια θέση με το «Ρώμη- ανοχύρωτη πόλη» του Ροσελίνι.

Ένας άντρας σταματά έναν πιτσιρικά που κλέβει ένα πορτοφόλι και του αφηγείται την ιστορία των παιδιών που αποτελούσαν το "ξυπόλητο τάγμα",προσπαθώντας να επιβιώσουν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.Όταν τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης επιτάσσονται από τους Γερμανούς, καταφεύγουν σ' ένα απομακρυσμένο, μισογκρεμισμένο κτίριο και, έχοντας φτιάξει μια καλόκαρδη "συμμορία", κλέβουν από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για να συντηρούνται αλλά και να βοηθούν τους ανθρώπους γύρω τους, μαζί κι εκείνους της Αντίστασης. Με κίνδυνο της ζωής τους έκλεβαν από τους Γερμανούς, και τους συνεργάτες τους, τρόφιμα και φάρμακα τα οποία μοίραζαν σε όσους τα είχαν ανάγκη. Μέχρι και αντιστασιακούς βοήθησαν, φυγαδεύοντας έναν αξιωματικό των συμμάχων.
Στο τέλος, ο πιτσιρικάς ακολουθεί τον άντρα στο ορφανοτροφείο και αποφασίζει να μείνει εκεί.

Φυσικό σκηνικό η Θεσσαλονίκη στις αρχές της δεκαετίας του '50,εξαιρετική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μιχαήλ Γαζιάδη, του ανθρώπου που είναι ένα από θεμέλια του εγχώριου κινηματογράφου και τη θαυμάσια συμφωνική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη (με τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών) ,η Μαρία Κωστή, ο Νίκος Φέρμας και τα παιδιά του Αναμορφωτηρίου Θεσσαλονίκης ,στις οθόνες σας.

Βραβεία-Διακρίσεις:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ 1954
ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Ηθοποιοί:
ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΡΟΖΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
ΦΡΑΓΚΕΔΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΦΕΡΜΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΣΕΚΟΥΡ ΧΡ.
ΓΚΙΝΗ ΚΑΙΤΗ
ΡΗΓΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΑΞΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΟΥΚΟΥΡΟΓΛΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΣ
ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ
ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ ΛΟΛΑ
ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου