20 Ιανουαρίου 2014

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων


Πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να προτείνει κανείς στη νέα γενιά. Εγώ από τη μεριά μου και αυτό που κάνει αυτή η ταινία μου όπως και η προηγούμενη, είναι μία πρόταση ονείρου. Μία πρόταση ανακάλυψης μιας καινούργιας ουτοπίας. Υπάρχει ένα παραμύθι μέσα στην ταινία που μιλάει για την εποχή στην οποία αναφέρονται όλοι οι μελλοντολόγοι, γύρω στο 4000, που η Γη θα πλησιάσει πολύ τον Ήλιο και θ’ αρχίσει να καίγεται. Όταν λοιπόν θ’ αρχίσει να καίγεται η Γη, λέει το παραμύθι, οι άνθρωποι του πλανήτη μας θα πρέπει να φύγουν ο καθένας από το μέρος που βρίσκεται και θα βρεθούν όλοι στην έρημο της Σαχάρας όπου ένα παιδί θ’ αμολύσει ένα χαρταετό. Ο χαρταετός θα πάει πολύ ψηλά και θα χαθεί στο διάστημα. Όλη η ανθρωπότητα θα κρατάει από κάτι, ένα ζώο, ένα φυτό, λίγους σπόρους στάρι. Θα πιαστούν από το σπάγκο και θα φύγουν με το χαρταετό στο διάστημα σε αναζήτηση άλλου πλανήτη. Μέσα από αυτό το παραμύθι φαίνεται ότι ο μοναδικός τρόπος σωτηρίας αυτού του κόσμου είναι να ονειρεύεται. Γιατί από τη στιγμή που δεν ονειρεύεται είναι άρρωστος. 
 Θ.Αγγελόπουλος συνέντευξη στη Μαριάννα Πολυχρονιάδου..


Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει ολόκληρο το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τις 23 έως τις 29 Ιανουαρίου 2014 και καλεί το κοινό να δει το έργο του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού μέσα από τα μάτια των νέων.
Τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα προλογίσουν μουσικοί και νέοι σκηνοθέτες, καθώς και φοιτητές και σπουδαστές.

Τι έχει να πει για το Τοπίο στην Ομίχλη ο Αλέξης Καλοφωλιάς από τους Last Drive; Πώς θα προσεγγίσει Το μετέωρο βήμα του πελαργού η Ελίνα Ψύκου; Πώς ήταν η εμπειρία να βλέπει Αγγελόπουλο στο Λονδίνο τη δεκαετία του ΄90 για τον Γιάννη Σακαρίδη και τι έχει να πει για την Σκόνη του χρόνου; Γιατί είναι σημαντικοί Οι κυνηγοί για τον Γιώργο Ζώη; Τι σημαίνει η Αναπαράσταση για την Εύα Στεφανή και τι Το βλέμμα του Οδυσσέα για τον Κωστή Ζουλιάτη;
Θα προβληθεί ολόκληρη η φιλμογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου και σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα οι τρεις μικρού μήκους ταινίες του δημιουργού, Lumière et compagnie: Ulysse / Lumière et compagnie: Οδυσσέας (1995, 52''), Chacun son cinèma: trois minutes / Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά (2007, 3' 12''), Céu inferior | Sous-ciel | Sky below (2011, 5' 50'').

Είσοδος € 5 ανά προβολή ταινίας, €10 ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.
Πρόσκληση σε ανοιχτή συζήτηση
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου

Την τελευταία ημέρα των προβολών, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος καλεί το κοινό, τους ομιλητές και όσους βρέθηκαν στην Ταινιοθήκη αυτές τις μέρες σε μια ανοιχτή συζήτηση-έκπληξη για να μιλήσουν για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Την συζήτηση θα συντονίσει ο σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος.

 Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Greek Film Archive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου