16 Ιανουαρίου 2016

Η δουλειά μου είναι να νοιάζομαι. Αυτό ξέρω (όταν ο Alan Rickman τίμησε την Ρέιτσελ Κόρι αφυπνίζοντας συνειδήσεις)


Οι αντιδράσεις στα ΜΜΕ αλλά και social media για το θάνατο του βρετανού ηθοποιού Alan Rickman οδήγησε πολλούς να θυμηθούν οχι μόνο τις υποκριτικές του ικανότητες του ,αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε τιμώντας το όνομα και τον αγώνα της Ρέιτσελ Κόρι,αφυπνίζοντας τη δύση .

Ηταν 16 Μαρτίου του 2003, στην Παλαιστίνη, όταν η Ρέιτσελ μαζί με μια χούφτα ακτιβιστές απ’ όλον τον κόσμο, προσπαθούσε να δημιουργήσει ανθρώπινο τείχος για να μην κατεδαφιστεί το σπίτι μιας φτωχής παλαιστινιακής οικογένειας απο γιγαντιαία μπουλντόζα «Κατερπίλαρ» του Ισραηλινού στρατού. Ο στρατιώτης-οδηγός της μπουλντόζας την έλιωσε χωρίς δισταγμό όταν στάθηκε μπροστά στο θηριώδες μηχάνημα.
Έκτοτε το όνομά της έγινε σύμβολο της ανιδιοτελούς, ειρηνικής διεθνούς αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Alan Rickman, σε συνεργασία με τη δημοσιογράφο της «Guardian» Katharine Viner, δραματοποιεί τα ημερολόγια και κείμενά της, με τον τίτλο «My name is Rachel Corrie».
 Η Ρέιτσελ ιδεαλίστρια, μαχητική, διψασμένη για δικαιοσύνη, θέτει αμείλικτα ερωτήματα, κάνει αιχμηρές σκέψεις για την υποκρισία, την ισοπεδωτική εξουσιαστική αντίληψη σε ΗΠΑ και Ισραήλ.  «Δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το δεις... Η ζωή δεν είναι έτσι παντού... Πρέπει να αντιστέκεσαι με κάθε κόστος... Η δουλειά μου είναι να νοιάζομαι. Αυτό ξέρω».

Το έργο ανέβηκε στο Royal Court Theatre του Λονδίνου και η παράσταση σημείωσε μεγάλη επιτυχία.  Επόμενος σταθμός ήταν η Νέα Υόρκη. Όμως οι προγραμματισμένες παραστάσεις στο New York Theatre Workshop ακυρώθηκαν λόγω αντιδράσεων απο το εβραϊκό λόμπι και ο Alan Rickman (αλλά και άλλοι καλλιτέχνες ) μίλησε για λογοκρισία που γεννήθηκε απο φόβο.

"Η Ρέιτσελ Κόρι δε ζούσε στην τσέπη κανενός, αλλά μόνο για τον εαυτό της. Ανεξάρτητα από το αν κανείς είναι φιλικά διακείμενος απέναντί της ή όχι, η φωνή της είναι σαν μια σάλπιγγα μες στην ομίχλη και πρέπει να ακουστεί."
Άλαν Ρίκμαν


Το Θέατρο δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει ,ένα έργο τόσο καλό σαν αυτό ,είναι να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον μας ,να μας πληροφορήσει ,να αφυπνίσει συνειδήσεις,έγραψε ο Guardian

Αυτό δεν πρέπει να είναι άλλωστε και ο σκοπός της Τέχνης; Οχι καθρέφτης όπου καθρεφτίζεται ο κόσμος, αλλά ένα σφυρί με το οποίο του δίνουμε σχήμα ( Β.Μ)

. My Name Is Rachel Corrie_The Play from No Lies Radio on Vimeo.

Πηγές : Alan Rickman and the pro-Palestinian play
 Αιώρα 
youtube
Vimeo 

Το έργο ανέβηκε και στην Ελλάδα  στο Θέατρο Νέου Κόσμου, σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου
Ρέιτσελ η Δήμητρα Σύρου Στο  βουβό ρόλο του χρόνου και της συλλογικής συνείδησης η Μάρω Αγρίτη.
 Το όνομά μου είναι μνήμη


  
Στα ελληνικά κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Αιώρα
Το όνομά μου είναι Rachel CorrieΈργο βασισμένο στα κείμενα της Rachel Corrie που επιμελήθηκαν οι Alan Rickman και Katharine Viner.
Μετάφραση: Νάνσυ Τρικκαλίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου