23 Μαΐου 2016

while soft winds shake the barley


"..Η γενική τάση σήμερα είναι να αρνούμαστε την Ιστορία σχεδόν ολοκληρωτικά. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας δημιουργούν την αίσθηση ότι εμείς είμαστε η Ιστορία, ότι Ιστορία είναι αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα. Το παρελθόν είναι σχεδόν σαν να έχει διαγραφεί για τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε. Εγώ πάντως βλέποντας τηλεόραση νιώθω ότι ο κόσμος γεννήθηκε πριν από δύο ώρες το πολύ. Εσείς;"
Ken Loach (συνέντευξη στον Θ.Λάλα -Το Βήμα 15/11/1998)

Twas hard for mournful words to frame,
to break the ties that bound us,
ah but harder still to bear the shame,
of foreign chains around us,
And so I said: the mountain glen,
I’ll seek at morning early,
and join the brave united men,
while soft winds shake the barley,
 

Robert Dwyer Joyce (1830-1883)

Το ποίημα που βάφτισε την ταινία «Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι» του Ken Loach ακούγεται σα μοιρολόι ,καθώς ξετυλίγεται η ιστορία της γενναίας αντίστασης και της τελική περιθωριοποίησης του IRA ..
Οι συγκυρίες φτιάχνουν τους ήρωες και τους επαναστάτες,είχε πει ο σκηνοθέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Θ.Λάλα.Έτσι στην ταινία καμία «υψηλή» αξία και ιδιότητα δεν χαρίζεται εκ των προτέρων, στο επίκεντρο του φιλμ τοποθετείται ένας… κατά λάθος αγωνιστής, που μόλις την τελευταία στιγμή αποφάσισε να ενταχθεί στον ιρλανδικό απελευθερωτικό αγώνα.

Ο Λόουτς,εστιάζει στο θέμα της συνείδησης, βάζει τον κεντρικό ήρωα της ταινίας του να απευθύνεται σε κάποιους συντρόφους του, οι οποίοι πίστεψαν στην κολοβή εθνική ανεξαρτησία, που τους πρόσφερε η Αγγλία και ήθελαν να καταθέσουν τα όπλα, λέγοντας κάτι σημαντικό που μας αφορά όλους (και εμάς που, υποτίθεται, τελειώσαμε με το ζήτημα της εθνικής ανεξαρτησίας και είμαστε ανεξάρτητο εθνικά κράτος, πια): «Συμφωνήσαμε, λέει ο κεντρικός ήρωας, να σταματήσουμε τον ένοπλο αγώνα μόνον όταν ολοκληρωθεί η εθνική ανεξαρτησία. Και η εθνική ανεξαρτησία δεν περιλαμβάνει μόνον τους ανθρώπους, αλλά και τα χωράφια και τα εργοστάσια, ολόκληρο τον πλούτο της χώρας. Και αυτά πρέπει να απελευθερωθούν και να περάσουν στα χέρια του λαού. Μόνο τότε θα υπάρξει πραγματική εθνική ανεξαρτησία».
 (πληροφορίες απο : το Βήμα , cine.gr και yotube) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου